Zastupnik: Presuda Trumpu za tri minute da stane pred sud

Pravosudni odbor Zastupničkog doma počet će ove sedmice izrađivati nacrt tačaka optužnice protiv predsjednika (Arhiva)

Demokratski zastupnik Jerry Nadler, predsjedavajući Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, koji radi na podizanju optužbi protiv predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je da bi predsjednik bio osuđen za otprilike “tri minute” da stane pred sud.

“Imamo čvrst slučaj. Kad bi ovaj slučaj bio iznesen pred porotu, osuđujuća presuda bila bi donesena u roku tri minute”, kazao je on za američke medije.

Smatra da “optužba glasi da je predsjednik više puta stavio svoje interese ispred interesa zemlje i zatražio intervenciju vanjske sile u naše izbore”.

Trump: Lov na vještice i farsa

Upozorava da je to “stvarna prijetnja za proces glasanja” na predsjedničkim izborima u novembru 2020.

Demokrate su krajem septembra pokrenule mjere za opoziv američkog predsjednika, oslanjajući se na većinu koju imaju u Zastupničkom domu.

Takvi potezi uslijedili su nakon izvještaja da je Trump tražio od Ukrajine da provede istragu o aktivnostima sina bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, koji bi mu mogao biti suparnik na predsjedničkim izborima.

Trump je kazao da je nevin u ovom slučaju te da odbacuje ovu istragu, koju je nazvao “lovom na vještice” i “farsom”.

Nakon gotovo dva mjeseca od pokretanja istrage u Donjem domu Kongresa Pravosudni odbor Zastupničkog doma počet će ove sedmice izrađivati nacrt tačaka optužnice protiv predsjednika.

Zloupotreba vlasti, korupcija…

Odbor će u ponedjeljak održati saslušanje predstavnika demokratskog i republikanskog bloka, kada će svako od njih iznijeti svoje zaključke o istrazi.

Trump je u nedjelju objavio na Twitteru da će ta sjednica biti “farsa”.

Tačke optužnice mogu uključivati zloupotrebu vlasti, korupciju, podrivanje rada Kongresa i pravde.

Takav potez ubrzat će proces glasanja na plenarnoj sjednici Zastupničkog doma o smjeni predsjednika, a glasanje bi najvjerovatnije moglo biti održano prije Božića.

Prije toga Odbor za pravosuđe mora provesti glasanje o optužnicama.

Nadler u nedjelju nije isključio mogućnost da to pitanje bude završeno prije kraja sedmice, pojasnivši da Odbor trenutno radi na izradi tačaka optužnice.

‘Osveta preko glasačkih kutija’

Dodao je da njegov Odbor neće odlučivati o tačkama optužnice protiv predsjednika sve dok u ponedjeljak ne bude održana javna sjednica o dokazima koje je prikupio Odbor Zastupničkog doma za obavještajna pitanja, koji je vodio istragu.

Imajući u vidu da su demokrate većina u Zastupničkom domu, Trump će biti treći predsjednik protiv kojeg će Kongres podizati optužnice, nakon Andrewa Johnsona i Billa Clintona.

Međutim, očekuje se da će on biti oslobođen optužbi u Senatu, gdje dominira republikanska većina, koja podržava Trumpa.

Republikanci optužuju demokrate za žurbu te da je njihov cilj smijeniti Trumpa zbog straha da ga neće uspjeti pobijediti na predsjedničkim izborima.

Republikanski predsjednik, pak, obećava da će se osvetiti preko glasačkih kutija.

“Oni se plaše predstojećih izbora”, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham u nedjelju, rekavši da je istraga demokrata “sramotna”.

‘Da se Senat ne pretvori u cirkus’

Američki predsjednik optužuje Joea Bidena i njegovog sina Huntera za korumpiranost.

Bidenov sin imenovan je članom upravnog odbora velike ukrajinske kompanije za plin kad je njegov otac bio zamjenik predsjednika Baracka Obame.

Međutim, senator Lindsey Graham, predsjednik Odbora za pravosuđe američkog Senata i istaknuti saveznik Trumpa, izjavio je u nedjelju da neće dozvoliti da se Senat pretvori u “cirkus” i da želi da postupak koji “cijepa državu” što prije bude okončan.

Izvor: Agencije