Pjongjangu denuklearizacija više nije tema pregovora

Pjongjang je izveo 13 testiranja balističkih projektila od maja, od kojih je posljednji izveden 28. novembra. (EPA)

Sjeverna Koreja je u saopćenju svog ambasadora u Ujedinjenim narodima oštro kritizirala Evropljane koji su nedavno upozorili na njena stalna lansiranja balističkih projektila, dodavši da denuklearizacija više nije tema pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Evropski članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda su u srijedu osudili stalna sjevernokorejska lansiranja balističkih projektila i potvrdili potrebu zadržavanja sankcija protiv te zemlje, prenosi Hina.

Belgija, Estonija (članica od januara), Francuska, Njemačka, Poljska i Velika Britanija su također upozorile na sjevernokorejski nuklearni program u izjavi objavljenoj nakon zatvorenog sastanka Vijeća sigurnosti održanog na njihovo traženje.

“To je još jedna teška provokacija usmjerena protiv Sjeverne Koreje dok ona koristi svoje pravo na jačanje nacionalnih odbrambenih kapaciteta”, reagirao je sjevernokorejski ambasador Kim Song u saopćenju.

‘Psi čuvari’

“Dok tih šest evropskih zemalja posljednjih mjeseci stvaraju puno problema u ulozi psa čuvara Sjedinjenih Američkih Država, možemo se samo pitati što za to zauzvrat dobivaju”, dodao je.

Spomenuvši “paranoju” Evropljana i neprijateljsku politiku Washingtona, Kim Song je rekao da njegova zemlja sada ne treba duge razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama kada pitanje denuklearizacije više nije tema pregovora.

U njihovoj osudi sjevernokorejskih pokusa, Evropljani su naveli da je Pjongjang izveo 13 testiranja balističkih projektila od maja, od kojih je posljednji izveden 28. novembra.

Dok su razgovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu između Washingtona i Pjongjanga zapeli u slijepoj ulici, Sjeverna Koreja je do kraja decembra dala rok Sjedinjenim Američkim Državama da im ponude novi sporazum.

Kim Song je naveo da je “trajni i sadržajni dijalog” koji traže Sjedinjene Američke Države “trik za uštedu vremena” koji odgovara američkom političkom programu.

Izvor: Agencije