Rusija suspendirala projekt s Iranom zbog uranija

Istraga na drugoj lokaciji bit će održana kasnije ovog mjeseca, kaže generalni direktor IAEA-a (AP)

Ruska državna kompanija za nuklearno gorivo suspendirala je zajednički istraživački projekt s Iranom zbog odluke te zemlje da nastavi s obogaćivanjem uranija.

Kompanija TVEL, koja proizvodi komponente nuklearnog goriva, saopćila je u četvrtak da odluka Irana da nastavi obogaćivanje uranija u postrojenju Fordow onemogućuje da se ono pretvori u fabriku za proizvodnju radioaktivnih izotopa u medicinske svrhe.

U saopćenju se napominje da je obogaćivanje uranija tehnološki nespojivo s proizvodnjom takvih izotopa, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Kompanija je upozorila da će Iran morati rastaviti centrifuge koje se koriste za obogaćivanje uranija i dekontaminirati prostor da bi bio nastavljen medicinski projekt.

Iran se složio da zaustavi obogaćivanje uranija prema sporazumu sa svjetskim silama iz 2015, ali je nastavio s tim aktivnostima nakon što se SAD povukao iz sporazuma prošle godine i nametnuo nove sankcije Iranu.

EU poziva na smanjenje obogaćivanje uranija

Evropska unija također je ranije pozvala Iran da se vrati na prethodni nivo obogaćivanja uranija.

“I dalje pozivamo Iran da ne preduzima daljnje mjere kojima potkopava nuklearni sporazum te zaustavi i vrati na staro sve aktivnosti koje nisu u skladu sa sporazumom, uključujući proizvodnju niskoobogaćenog uranija”, izjavila je glasnogovornica EU-a u julu.

Prethodno je Teheran zaprijetio da će jedna od sljedećih opcija biti povećanje nivoa obogaćivanja uranija na 20 posto.

Također je najavio mogućnost ponovnog aktiviranja centrifuga deaktiviranih na osnovu nuklearnog sporazuma, dok su američki zvaničnici potvrdili da će administracija predsjednika Donalda Trumpa nastaviti pritiskati Iran.

Izvor: Agencije