Nakon četiri godine šef kineske diplomatije u Južnoj Koreji

Wang Yi je posljednji put posjetio glavni grad Južne Koreje 2015. kada je prisustvovao trilateralnom sastanku na kojemu je učestvovao i Japan (EPA)

Šef kineske diplomatije u posjeti je Seulu, prvi put nakon četiri godine jer dvije zemlje nastoje popraviti odnose narušene razmještanjem američkih protivraketnih sistema u Južnoj Koreji, prenosi Hina.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi sastat će se s južnokorejskim kolegom Kang Kyung-whaom i predsjednikom Moon Jae-inom tokom dvodnevne posjete, rekli su zvaničnici u Seulu. 

Yi je posljednji put posjetio glavni grad Južne Koreje 2015. kada je prisustvovao trilateralnom sastanku na kojemu je učestvovao i Japan. 

Godinu dana kasnije odnosi su se pogoršali zbog planiranog razmještanja američkog protivraketnog odbrambenog sistema THAAD u Južnoj Koreji, dizajniranog za presretanje balističkih raketa. 

Provokacije Sjeverne Koreje

Peking je rekao da se time uznemirila regionalna sigurnosna mreža navodeći da bi moćan radar tog sistema mogao doprijeti do kineske teritorije. 

Južna Koreja i SAD nastavile su s planom i postavile protivraketni sistem 2017. godine, navodeći da je to bilo opravdano zbog provokacija Sjeverne Koreje. 

Sjeverna Koreja je ispalila desetke projektila otkad je Moon Jae-in postao južnokorejski predsjednik 2017. godine. Najnoviji je ispaljen na američki praznik Dan zahvalnosti prošle sedmice. 

Izvor: Agencije