‘Kvadrati’ u Njemačkoj sve skuplji

Porastu cijena stambenog prostora doprinio je i zastoj u stanogradnji zbog nedostatka stručne radne snage na gradilištima (EPA)

Cijene nekretnina u Njemačkoj u daljnjem su rastu a u trećem tromjesečju ove godine cijene kuća i stanova porasle su u usporedbi s istim periodom prošle godine za 4,9 posto, saopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu, prenosi HINA.

Najviše su cijene nekretnina rasle u velikim gradovima. Kako se navodi, tamo su stanovi u prosjeku poskupjeli za devet posto, a porodične kuće za 7,5 posto. Cijene su rasle i izvan velikih gradskih centara, ali manjom brzinom.

Stručnjaci procjenjuju da će cijene nekretnina za stanovanje i dalje rasti, navodi agencija.

Razlog, kako navodi Spiegel, i dalje su rekordno niske kamate na stambene kredite i nedostatak stambenog prostora.

Razlog skoka cijena stanogradnje

Porastu cijena stambenog prostora, kako za unajmljivanje tako i kupnju, doprinijelo je i pojačano useljavanje u Njemačku, posebno u veće gradove.

Kako javlja Spiegel, zastoj u stanogradnji treba povezivati i s nedostatkom stručne radne snage na gradilištima. Iako se broj zaposlenih na gradilištima od 2008. povećao za 25 posto, obim gradnje stanova se u istom periodu utrostručio.

Prema podacima Saveznog ureda za statistiku, cijene nekretnina za stanovanje su od 2008. do 2018. porasle za gotovo 50 posto. Cijene su najjače rasle u periodu između 2016. i 2018. kada su cijene stanova i porodičnih kuća u većim gradovima porasle za 24,3 posto.

Izvor: Agencije