Sporazum o Brexitu u petak u britanskom parlamentu

Parlament, Velika Britanija, Boris Johnson
Premijer je naveo da mu je odmor platio poduzetnik David Ross (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson u petak će svoj sporazum o Brexitu, postignut s Evropskom unijom, podnijeti Donjem domu Parlamenta.

Time će početi proces usvajanja tog dokumenta da bi Velika Britanija iz EU-a izašla kako je planirano, posljednjeg dana januara, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik vlade, prenosi Beta.

“Planiramo početi proces prije Božića u skladu s Ustavom” te, u dogovoru s predsjednikom Donjeg doma, koji, nakon prošlosedmičnih izbora, treba biti izabran u utorak, rekao je on.

Poslije parlamentarnih izbora prošlog četvrtka Johnsonovi torijevci osvojili su uvjerljivu većinu u Parlamentu, najveću od 80-ih godina 20. stoljeća, kada ih je predvodila Margaret Thatcher.

Prvi dokument pred novim sazivom

Sporazum o Brexitu bit će prvi dokument koji će Parlament razmatrati u novom sazivu.

Trebao bi biti odobren prije Božića kako bi ga Evropski parlament mogao ratificirati.

Time bi bio ispunjen i posljednji formalni uvjet za razlaz Velike Britanije i EU-a nakon 47 godina pod zajedničkim krovom, koji je London počeo napuštati nakon referenduma iz 2016.

Johnson kasnije u ponedjeljak treba objaviti sastav svoje rekonstruirane vlade, dok se njena veća rekonstrukcija očekuje nakon što Brexit bude proveden 31. januara.

Izvor: Agencije