Rezolucija Senata SAD-a o ‘genocidu nad Armencima’

Armenci tvrde da je približno 1,5 miliona njihovih sunarodnjaka ubijeno između 1915. i 1917. u vrijeme raspada Osmanskog Carstva (Arhiva)
Armenci tvrde da je približno 1,5 miliona njihovih sunarodnjaka ubijeno između 1915. i 1917. u vrijeme raspada Osmanskog Carstva (Arhiva)

Senat Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koji predvode republikanci, u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se ubistva Armenaca početkom 20. stoljeća koja su počinile Osmanlije priznaju kao “genocid”, formulaciju koju Turska odbacuje, prenosi Al Jazeera English.

Taj potez Senata uslijedio je nakon što je Zastupnički dom Kongresa odobrio sličnu rezoluciju u oktobru ove godine.

Armenci tvrde da je približno 1,5 miliona njihovih sunarodnjaka ubijeno između 1915. i 1917. u vrijeme raspada Osmanskog Carstva.

Navode da su ta masovna ubistva “genocid”, a tu njihovu tvrdnju priznaje tridesetak država.

Kategoričko negiranje iz Ankare

Turska kategorički negira optužbe za “genocid” i navodi da su Armenci i Turci ginuli uslijed Prvog svjetskog rata. Dodaje se kako se smatra da su na obje strane poginule stotine hiljada ljudi.

Nakon izglasavanja u Zastupničkom domu tokom oktobra Ankara je upozorila Washington da to šteti odnosima dvije države.

“Rezolucija koja je očito napravljena i objavljena za domaće korištenje napravljena je bez ikakvog historijskog ili pravnog uporišta”, navodi se u tadašnjem saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO