Pompeo poziva sve države da pojačaju pritisak na Iran

Pompeo: 'Sada je vrijeme da sve države odbace nuklearnu ucjenu (iranskog) režima i preduzmu ozbiljne korake da pojačaju pritisak' (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je u četvrtak sve države da “oštro” pritisnu Iran, koji je obnovio aktivnosti na obogaćivanju uranija, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

“Iransko širenje osjetljivih aktivnosti na razvoju oružja budi zabrinutost da se Iran priprema za opciju brzog nuklearnog napada”, rekao je Pompeo.

“Sada je vrijeme da sve države odbace nuklearnu ucjenu (iranskog) režima i preduzmu ozbiljne korake da pojačaju pritisak. Kontinuirane i brojne iranske nuklearne provokacije zahtijevaju takvu akciju.”

U tekstu saopćenja poziva zemlje koje su zabrinute da zamisle kako bi se Iran ponašao kad bi imao nuklearno oružje.

‘Maksimalni pritisak’

“Sjedinjene Države neće nikada dopustiti da se to dogodi”, rekao je Pompeo, prenosi AFP.

“Posljednje nuklearne aktivnosti Irana odražavaju namjere koje je ta država imala od početka: primorati međunarodnu zajednicu da prihvati njegovo nasilje i terorizam dok on potkopava suverenitet svojih susjeda.”

Washington se u 2018. povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je šest svjetskih sila 2015. sklopilo s Teheranom i otad provodi politiku “maksimalnog pritiska” kako bi primorao Iran da zaključi novi sporazum s “boljim garancijama”.

Iran poručuje da će postepeno odustajati od svojih obaveza iz sporazuma i pod teretom ekonomskih sankcija pritišće evropske države, koje su još važeće potpisnice, da mu pomognu zaobići sankcije kako bi mogao poslovati, dodaju agencije.

Izvor: Agencije