Pomorska koalicija počela s patrolama u Zaljevu

Iran je posljednjih mjeseci zaplijenio više stranih brodova u Zaljevu (EPA)

Pomorska koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama službeno je u četvrtak u Bahreinu počela s djelovanjem u cilju zaštite pomorskog prometa u vodama Zaljeva gdje su se posljednjih mjeseci dogodili napadi na tankere, javlja Hina pozivajući se na AFP.

Službeni je Washington pozvao na osnivanje međunarodne pomorske koalicije (IMSC) sa svojim regionalnim partnerima, među kojima je Saudijska Arabija, nakon niza napada u Zaljevu koje pripisuje Iranu. Teheran to negira.

“Operacija ‘Sentinel’, koja ima za cilj zaštitu Zaljeva i Omanskog mora, obrambena je mjera koja ne ugrožava nikoga”, rekao je viceadmiral Jim Malloy, zapovjednik američkih pomorskih snaga na Bliskom istoku, na svečanosti u zapovjedništvu koalicije.

“Ova operacija nema ofenzivni karakter, osim obveze uzajamne obrane u slučaju napada”, naglasio je Malloy.

Prema njegovim riječima, angažman SAD-a u regiji trajat će “dok god postoji prijetnja”.

I Albanija u koaliciji

Bahrein, sjedište američke Pete flote, zadužene za Bliski istok, prva je zemlja koja je u kolovozu pristupila međunarodnoj koaliciji, a slijedili su je idućeg mjeseca Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. 

Velika Britanija i Australija glavne su zapadne zemlje koje su pristale poslati svoje ratne brodove da prate trgovačke brodove u Zaljevu, a posljednja im se 1. studenoga pridružila Albanija.

Većina europskih zemalja odbila je sudjelovati jer ne žele potkopati međunarodni nuklearni sporazum s Iranom sklopljen 2015., iz kojeg se SAD povukao prošle godine.

Iran je posljednjih mjeseci zaplijenio više stranih brodova u Zaljevu.

Britanija ublažila stepen rizika za svoje brodove

U međuvremenu, Velika Britanija smanjila je u četvrtak stupanj rizika za sigurnost svojih brodova koji prolaze Hormuškim tjesnacem, više od mjesec nakon što je Iran dozvolio isplovljavanje britanskog tankera koji je bio zaplijenjen.

Iranska Revolucionarna garda u srpnju je u Hormuškom tjesnacu presrela i zaplijenila tanker Stena Impero zbog navodnog kršenja pomorskih zakona, dva tjedna nakon što je Britanija kod Gibraltara zadržala iranski tanker, koji je pušten da isplovi u kolovozu.

“Brodovi pod britanskom zastavom prolazit će kroz Hormuški tjesnac bez bliske pratnje Kraljevske ratne mornarice, a nakon smanjenja rizika od presretanja i zadržavanja plovila”, priopćila je glasnogovornica britanske vlade.

Izvor: Agencije