IAEA: Otkaz akreditacije inspektorici neprihvatljiv

Iran, Nuklearno postrojenje
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ocijenila je u četvrtak da “nije prihvatljivo” to što je Teheran “u jednom trenutku spriječio” njezinu inspektoricu u Iranu da izađe iz zemlje zbog sumnje koja se pojavila, javlja Hina pozivajući se na AFP.

“Spriječiti inspektoricu da izađe iz zemlje (…) nije prihvatljivo i nije se smjelo dogoditi”, naveo je u priopćenju Cornel Feruta, privremeni glavni direktor IAEA-e.

Reagirao je time na izgred koji se krajem listopada dogodio u tvornici za obogaćivanje uranija u Natanzu sa zaposlenicom te UN-ove agencije zaduženom za kontrolu nuklearne aktivnosti Irana.

Iranska organizacija za atomsku energiju (AEOI) objavila je u četvrtak ujutro da je povukla akreditaciju spomenutoj inspektorici zbog izgreda koji se dogodio tijekom “kontrole” na ulazu u postrojenje u Natanzu, u središtu zemlje.

Negiraju da je inspektorica uhapšena

Iranski veleposlanik pri IAEA-i Kazem Gharib Abadi rekao je u izjavi za medije da su tijekom pregleda te zaposlenice međunarodne agencije otkriveni tragovi eksplozivne tvari na bazi nitrata.

Abadi je negirao da je inspektorica uhićena, rekavši da joj je dopušteno napustiti zemlju unatoč istrazi o izgredu koja traje te da je njezin odlazak bio “lak i brz”.

Direktor IAEA-e rekao je da ne može ulaziti u pojedinosti, ali da se “na temelju informacija kojima raspolaže agencija ne slaže s opisom događaja kako ga iznosi Iran u vezi s inspektoricom koja je u Iranu obavljala zadaću sigurnosnog nadzora”.

“Agencija će nastaviti konzultacije s Iranom radi pojašnjenja stvari”, dodaje IAEA.

“Zadržavanje inspektorice IAEA-e u Iranu strašna je provokacija. Svi članovi Odbora IAEA-e trebaju jasno reći da su takve akcije potpuno neprihvatljive, da se neće tolerirati i da će imati posljedice”, rekla je američka veleposlanica pri IAEA-i Jackie Wolcott.

Ubrizgavanje uranijskog plina

Iran je nastavio obogaćivati uranij u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow, objavila je u četvrtak iranska Organizacija za atomsku energiju (AEOI), čime je Teheran nastavio kršiti odredbe nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015.

“Nakon uspješnih priprema ubrizgavanje uranijskog plina u centrifuge počelo je u četvrtak u Fordowu. Proces nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju”, navodi se u priopćenju AEOI-ja koje su prenijeli iranski mediji, kako prenosi Hina.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u utorak je izjavio da će Teheran početi ubrizgavati plin u centrifuge u Fordowu, komplicirajući napore europskih sila da spase nuklearni sporazum.

Inspektori IAEA-e u subotu u Fordowu

Iran je postupno prestao poštovati odredbe sporazuma s velikim silama nakon što su Sjedinjene Američke Države prošle godine izašle iz sporazuma i nametnule nove sankcije Teheranu.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Iran je trebao smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

“Proces će se stabilizirati u roku nekoliko sati i do subote, kad će Fordow ponovno posjetiti inspektori IAEA-e. Razina obogaćenosti uranija od 4,5 posto trebala bi biti dosegnuta”, objavio je AEOI.

Službeni Washington, koji se povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju 2018., ponovio je izjavu od utorka u kojoj je iranski potez nazvao “velikim korakom u pogrešnom smjeru”, prenijela je agencija.

Izvor: Agencije