Iran počeo ubacivati uranijski plin u centrifuge

Iran, Nuklearni program
Teheran odbija IAEA-u pristup lokacijama za koje u agenciji smatraju da skrivaju uranij koji nije prijavljen (AP)

Iran je povećao aktivnosti u svome podzemnom nuklearnom postrojenju Fordowu, objavila je u srijedu državna televizija.

“U nazočnosti inspektora Međunarodne atomske agencije, Iran je počeo ubacivati uranijski plin u centrifuge u Fordowu”, objavila je televizija, kako prenosi Hina.

Nuklearni sporazum ne dopušta da u Fordowu bude nuklearnog materijala, a s ubacivanjem uranijskog plina u centrifuge on iz istraživačke centrale postaje nuklearno postrojenje.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, arhitekt sporazuma, optužio je Washington da je prisilio Teheran da odustane od nekih svojih obaveza iz sporazuma i istaknuo da će Fordow uskoro dosegnuti maksimum obogaćivanja urana.

Francuski predsjednik Emanuel Macron, koji je u posjetu Kini, rekao je da je iranski potez “ozbiljan”.

Macron: Iran najavio da namjerava izaći iz sporazuma

“Mislim da je ovo prvi puta da je Iran otvoreno najavio da namjerava izaći iz sporazuma, što predstavlja veliki zaokret”, rekao je Macron, predvodnik nastojanja Europe da spasi sporazum nakon što se iz njega povukao SAD.

I Rusija je izrazila zabrinutost zbog odluke Teherana da počne ubacivati plin u centrifuge, korak koji dodatno udaljava Iran od sporazuma.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Moskvi je rekao da je ono što se događa sa sporazumom alarmirajuće te je pozvao Iran da se pridržava svojih obveza.

IAEA je priopćila da su njezini inspektori na terenu i da će izvijestiti o tome što se događa u Fordowu.

Iran nastavlja svoju “nuklearnu ucjenu” oživljavanjem aktivnosti na obogaćivanju uranija, izjavila je ranije glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus, dodajući da će Washington nastaviti izvršavati “maksimalan pritisak” na Teheran.

“Iran nema vjerodostojan razlog za razvoj programa obogaćivanja uranija u postrojenju Fordow ili drugdje. To je jasan pokušaj nuklearne ucjene koji će pogoršati političku i ekonomsku izolaciju”, rekla je glasnogovornica, kako prenosi agencija Beta.

Ortagus je dodala da ponovno pokretanje programa obogaćivanja uranija, koje je u suprotnosti je s ključnim nuklearnim obvezama Irana, predstavlja “veliki korak u pogrešnom pravcu” i skreće pažnju na rizik koji Iran predstavlja po mir i međunarodnu sigurnost.

Rouhani najavio ubrizgavanje plina

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u utorak je izjavio da će Teheran početi ubrizgavati plin u centrifuge u svom postrojenju za obogaćivanje uranija Fordow, komplicirajući napore europskih sila da spasu nuklearni sporazum.

Rouhani je u obraćanju koje je prenosila državna televizija rekao da će strojevi u nuklearnom postrojenju Fordow početi ubrizgavati uranijski plin u srijedu, prenio je ranije AP.

Nakon potpisivanja sporazuma 2015. godine, Iran je umanjio svoje kapacitete za obogaćivanje uranija u zamjenu za ublažavanje sankcija.

No, američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma i ponovno uveo sankcije Iranu.

Kao odgovor na američke poteze, Iran je počeo kršiti dogovorene parametre svojih nuklearnih kapaciteta i zatražio od europskih potpisnica sporazuma da pomognu u korištenju ekonomskih koristi potpisanog akta, podsjetila je Xinhua.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropski partneri traže od Irana da u potpunosti poštuje obaveze i sarađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Published On 05 Nov 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO