Rouhani najavio novo kršenje nuklearnog sporazuma

AP navodi da je to novi korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila (EPA)
AP navodi da je to novi korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je danas da će Teheran početi ubrizgavanje uranijumskog gasa u 1,044 centrifuge, što je novi korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila.

Rohani je u obraćanju koje je prenosila državna televizija rekao da će mašine u nuklearnom postrojenju Fordo početi da ubrizgavaju uranijumski gas u srijedu, prenosi AP.

Agencija navodi da je to novi korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila od kada se iz njega, krajem prošle godine, povukao američki predsjednik Donald Trump.

Prema nuklearnom sporazumu, te mašine treba da se okreću bez gasa u sebi, prenosi Tanjug.

Rouhani čeka potez ostalih potpisnica

Kako navodi Reuters, Rouhani je, međutim, poručio da su svi koraci Irana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu biti povučeni i da će se Teheran vratiti svojima obavezama kada to učine i ostale potpisnice.

“Znamo da su osjetljivi kada je u pitanju Fordo. Ali, kad oni ponovo počnu da poštuju svoje obaveze, mi ćemo ponovo isključiti gas, tako da je moguće da ovaj korak bude povučen”, rekao je iranski.

Iran je jučer saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama.

Prema nuklearnom sporazumu potpisanom 2015. godine, Iran ima pravo da proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije IR-1.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO