Pariz zabrinut potezima Teherana

Hassan Rouhani je najavio da će Iran početi ubrizgavati plin u centrifuge u svom postrojenju za obogaćivanje uranija Fordow (Ured predsjednika Irana / Fena)

Francuska je zabrinuta iranskom namjerom da umanji svoje obveze iz nuklearnog sporazuma postignutog sa svjetskim silama, ali Pariz ostaje otvoren za nove razgovore o iranskom dugoročnom programu i regionalnoj sigurnosti, izjavila je Agnes von der Muhll, glasnogovornica francuskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Iranska objava da ojačava kapacitete za obogaćivanje uranija u suprotnosti je sa sporazumom iz Beča, koji striktno limitira aktivnosti na tom polju”, izjavila je Von der Muhll, prenosi Fena.

“Čekamo naredni izvještaj naših partnera iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskim objavama i aktivnostima”, dodala je.

Navela je kako Francuska, Velika Britanija i Njemačka – tri europske potpisnice nuklearnog sporazuma – ostaju predane sporazumu i traže od Irana da “u potpunosti poštuje svoje obveze i surađuje s IAEA-om, kako na osnovu nuklearnog sporazuma, tako i na polju ostalih obveza iz domena nuklearne energije”.

Teheran ne odustaje

Iranski predsjednik Hassan Rouhani tokom dana je izjavio da će Teheran početi ubrizgavati plin u centrifuge u svom postrojenju za obogaćivanje uranija Fordow, komplicirajući napore europskih sila da spasu nuklearni sporazum.

Nakon potpisivanja sporazuma 2015. godine, Iran je umanjio svoje kapacitete za obogaćivanje uranija u zamjenu za ublažavanje sankcija.

No, američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma i ponovno uveo sankcije Iranu.

Kao odgovor na američke poteze, Iran je počeo kršiti dogovorene parametre svojih nuklearnih kapaciteta i zatražio od europskih potpisnica sporazuma da joj pomognu u korištenju ekonomskih koristi potpisanog akta, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO