Zbog ubistva novinarke: Nove ostavke malteških ministara

Udruženja civilnog društva traže da ostavku podnese i premijer Joseph Muscat (EPA)

Nakon ostavke pomoćnika premijera, odstupila su i dva ministra malteške vlade kad je potvrđeno proširenje istrage o ubistvu istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije, prenosi Hina. 

Ostavke su uslijedile nakon hapšenja čovjeka koji bi mogao otkriti nalogodavce, javlja dpa.

Caruana Galizia, ubijena u eksploziji automobilske bombe u oktobru 2017. godine, na svom je blogu prije smrti optužila malteške političare za korupciju, uključivo dvije od tri osobe koje su u utorak podnijele ostavke.

Keith Schembri, pomoćnik premijera, prvi je podnio ostavku, a zatim je to učinio i Konrad Mizzi, sada ministar turizma, a prethodno ministar energetike. 

Treći političar koji je najavio da sam sebe “suspendira” s dužnosti, ali službeno još nije podnio ostavku, je ministar ekonomije Chris Cardona. Njega je u subotu ispitala policija i najavila da će ispitati mnogo više ljudi u sklopu istrage ubistva.  

Istraga je dobila zamah otkako je, na svojoj luksuznoj jahti kojom je, čini se, želio pobjeći, 20. novembra uhapšen Yorgen Fenech. 

Fenech traži imunitet u zamjenu za otkrivanje informacija o slučaju.

Poziv da se u istragu uključi Europol

Udruženja civilnog društva traže da ostavku podnese i premijer Joseph Muscat.

Caruana Galizia je prije smrti zaprimila podatke o ugovoru o elektrani u kojoj je Fenech dioničar. Lani je otkriveno da je Fenech vlasnik kompanije “17 Black” u Dubaiju koja je trebala biti izvor sredstava tajnim offshore kompanijama koje su otvorili Schembri i Mizzi.

U utorak su izvori za Times of Malta rekli da je Fenech otkrio informacije istražiteljima koje povezuju Schembrija s korupcijom. Policija je potom pretražila Schembrijin dom. 

Porodica ubijene novinarke kazala je da Schembri treba biti procesuiran zbog “dugogodišnje kriminalne aktivnosti velikih razmjera” i poziva da se u istragu uključi evropska policijska agencija Europol.

Caruana Galizia optužila je prije smrti i Mizzija i Schembrija da su otvorili fiktivne tvrtke u Panami, a što je potvrdio i međunarodni istraživački tim koji je 2016. razotkrio međunarodnu mrežu utaje poreza pod nazivom Panamski dokumenti.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada