Grčka upozorava na novu migrantsku krizu

Situacij još nije ona kao 2015. godine, ali Evropi predstoji nova kriza, rekao je grčki zvaničnik (EPA)

Zamjenik ministra za migracionu politiku Grčke Jorgos Kumucakos upozorio je da Evropi predstoji nova migrantska kriza.

Kumucakos je, na konferenciji o budućnosti migracione politike EU u Beču, prenio da postoji dramatičan porast dolazaka migranata.

Situacija, prema njegovim riječima, još nije ona kao 2015. godine, ali upozorava da predstoji nova kriza, prenosi Tanjug.

Zemlje na vanjskim granicama EU-a, kritikovao je Kumucakos, ponovo su prepuštene same sebi, a bez pomoći i solidarnosti drugih zemalja migraciju nije moguće kontrolisati.

‘Primjer Mađarske’

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je istakao da se, na osnovu iskustva Mađarske, jasno vidi da je moguće zaustaviti migraciju.

On je dodao da je to moguće uraditi i duž drugih migranstkih ruta, te naglasio da ako Grčka ne uspe da ispuni svoje obaveze iz Šengenskog sporazuma, mora tražiti pomoć.

Mađarska, ističe Sijarto, zastupa “snažnu anti-migracionu politiku” zbog čega je često kritikovana, ali tu poziciju traže građani.

“Mi smo jasno rekli da nema legalnih i humanitarnih razloga da se dođe u našu zemlju”, podvukao je Sijarto, izjasnivši se ujedno za snažniju zaštitu granice i za saradnju zemalja članica EU po tom pitanju.

Za solidarni, evropski put izjasnili su se šef malteške diplomatije Karmelo Abela, te državni sekretar za integraciju i migraciju Portugala Klaudija Pereira, koji su zatražili pozitivniji aktivniji pristup.

U Turskoj četiri miliona Sirijaca

O “umoru od migracije” u stanovništvu Turske govorio je i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Turske Ismail Catakli.

On je ukazao da se trenutno u Turskoj nalazi oko četiri miliona Sirijaca, koji su već osam godina tu.

“Šta sa njima? Da i dalje čekaju osam godina”, upitao je on, založivši se rješavanju problema migracije suočavanjem sa uzrocima.

Evropa može podići koliko god hoće visoke zidove, ali to ljude neće spriječiti da teže ka Evropi, ako se situacija u zemljama porijekla ne promijeni, zaključio je Catakli.

Izvor: Agencije


Povezane

Grčka vlada se suočava s političkim preprekama u svom planu da prebaci 20.000 izbjeglica s otoka iz istočnog Egejskog mora na kopno. U nekim područjima stanovnici traže da izbjeglice budu vraćene u zemlje iz kojih dolaze, uključujući Siriju i Afganistan.

Published On 21 Nov 2019

Grčka ima novi zakon koji će otežati proces traženja azila u toj zemlji. Iz vlade kažu da će time taj proces biti učinkovitiji. Ali grupe za ljudska prava vjeruju da zakon nije u skladu s evropskim standardima.

Published On 01 Nov 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO