Suu Kyi u Hagu zbog tužbe za genocid

Više od 730.000 Rohinja muslimana je pobjeglo u susjedni Bangladeš od 2017. godine (EPA)

Aung San Suu Kyi pojavit će se pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) kako bi pokušala osporiti slučaj koji je pokrenula Gambija pred ovim tijelom gdje se optužuje Mijanmar za genocid nad Rohinjama, muslimanskom manjinom u ovoj azijskoj državi, prenosi agencija Reuters pozivajući se na Vladu Mijanmara.

Više od 730.000 Rohinja muslimana je pobjeglo u susjedni Bangladeš od 2017. godine i akcije mijanmarske vojske za koju istražitelji UN-a kažu kako je izvršena sa “genocidnom namjerom”. Mijanmar, gdje su budisti većina, negira optužbe za genocid.

Gambija, mala zapadnoafrička država sa muslimanskom većinom, predala je svoju tužbu nakon što je dobila podršku Organizaciju islamske saradnje (OIC) koja broji 57 država članica. Samo država može tužiti drugu državu pred ICJ, podsjeća Reuters.

“Mijanmar je angažirao istaknute međunarodne advokate kako bi osporio slučaj koji je predala Gambija”, navodi se u saopćenju savjetnika iz ureda Suu Kyi.

“Državna savjetnica, u svome kapacitetu ministra vanjskih poslova Unije, predvodit će tim u Hagu, Holandija, kako bi branila nacionalni interes Mijanmara pred ICJ”, dodaje se bez navođenja više detalja.

Potpisnice Konvencije

Glasnogovornik vojske ove azijske države, brigadni general Zaw Min Tun za Reuters je kazao kako je odluka postignuta nakon konsultacija vojske i Vlade.

“Mi, kao državna vojska, ćemo u potpunosti sarađivati sa Vladom i mi ćemo djelovati u skladu sa instrukcijama Vlade”, dodao je.

Reuters navodi kako su i Gambija i Mijanmar potpisnici Konvencije o genocidu iz 1948. godine koja ne samo da zabranjuje državama da vrše genocid, već i traži od svih potpisnica da sprečavaju i kažnjavaju ovaj zločin.

Iz ICJ navode kako će prvo saslušanje u ovom slučaju biti održano od 10. do 12. decembra, a ovaj sud nema sredstva kako bi natjerao realizaciju svojih presuda, dodaje agencija.

Izvor: Agencije