Hong Kong: Policija ispalila suzavac na demonstrante

Demonstranti su bacili najmanje jedan molotovljev koktel (EPA)

Hongkonška policija ispaljivala je u subotu suzavac na hiljade protuvladinih demonstranata, od kojih su mnogi u crnom i nose maske,  u parku Victoria, mjestu gdje se tradicionalno održavaju demonstracije i bdijenja, i okolnim ulicama.

To je rani i brz odgovor na skup označen kao “poziv upomoć” za autonomiju bivše britanske kolonije  kojoj je obećana sloboda kad je vraćena pod kinesku upravu 1977.

Mnoštvo koje se brzo kreće ide prema parku kroz trgovačku četvrt Causeway Bay, neki vuku metalne ograde da izgrade ulične barikade.

Demonstranti su bacili najmanje jedan molotovljev koktel.

Pjevaju se britanska i američka himna

Mnogi su pjevali britansku i američku himnu, nosili višenacionalne zastave i tražili nezavisnost, što je crvena linija čelnicima KP u Pekingu koji su obećali skršiti svaki takav pokret.

Policija putem zvučnika pozivala je mnoštvo da se raziđe te ih upozoravala da će biti procesuirani  zbog održavanja ilegalnog skupa 22. vikenda trajanja prosvjeda.

Policija  je odgovorila ispaljivanjem suzavca, raspršivanjem papar spreja, vodenih mlazova, gumenih metaka i povremeno pravih metaka.  

Izvor: Agencije