ICC odobrio istragu o zločinima nad muslimanima Rohinjama

Gotovo 700.000 Rohinja izbjeglo je u susjedni Bangladeš od augusta 2017. zbog kampanje koja je uslijedila nakon nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mijanmaru (EPA)

Međunarodni krivični sud (ICC) odobrio je pokretanje istrage o zločinima počinjenim nad muslimanima Rohinjama.

U saopćenju se navodi da je glavni tužilac ICC-ja odobrio pokretanje istrage zbog tvrdnji o zločinima i protjerivanju arakanskih muslimana u Bangladeš, prenosi Anadolija.

Navodi se i da Mijanmar nije članica ICC-ja, ali da Sud u Haagu ima nadležnost u tom slučaju jer je Bangladeš njegova članica, a neki od zločina za koje se tereti mijanmarska vlada izvršeni su u toj susjednoj zemlji.

Deportacija Rohinja

Fatou Bensouda, glavna tužiteljica ICC-ja, 4. jula 2019. zatražila je pokretanje istrage u vezi sa zločinima počinjenim nad muslimanima Rohinjama u Mijanmaru.

Međunarodni krivični sud odlučio je prošle godine da ima jurisdikciju za optužbe za deportaciju pripadnika muslimanske manjine Rohinja iz Mijanmara.

Gotovo 700.000 Rohinja izbjeglo je u susjedni Bangladeš od augusta 2017. zbog kampanje koja je uslijedila nakon nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mijanmaru.

U saopćenju suda navodi se da, iako se navodna deportacija pripadnika naroda Rohinja dogodila na teritoriji Mijanmara, koji nije dio suda, ICC ipak može imati nadležnost jer su se elementi zločina dogodili na teritoriji Bangladeša.

Ubistva i silovanja

George Graham, direktor u organizaciji Save the Children pozdravio je ovaj potez međunarodnog suda te rekao da je postojala “ogromna potreba” da se istraže i procesuiraju zločini koji su zabilježni. 

“Raspon i intenzitet nasilja koje su mijanmarske snage sigurnosti počinile nad Rohinjama zahtijevaju nezavisno i nepristrano saslušanje na sudu”, naveo je u izjavi.   

“Ubijeni su dječaci i djevojčice, silovani su i svjedočili su prestrašnim kršenjima ljudskih prava. Približno pola miliona djece je raseljeno u susjedni Bangladeš, gdje njih jedno od pet doživljava mentalne probleme. Oni imaju pravo na njihov dan na sudu.”

Mijanmar je dugo negirao optužbe da je počinio etničko čišćenje ili genocid. 

Ova zemlja nije članica ICC-ja, ali je sud odlučio prošle godine da ima nadležnost u slučaju zločina protiv Rohinja zato što je Bangladeš, gdje su sada izbjeglice, članica suda. 

Sud će se fokusirati na pojedince, ne državu, što bi u teoriji moglo dovesti do naloga za hapšenje mijanmarskih generala. 

“To je dug proces i mi smo na početku sada, ali ovaj sud zaista ima potencijal da osigura jedinstvenu vrstu pravde, pravde na globalnom nivou”, rekao je za Al Jazeeru Akshaya Kumar, direktor u organizaciji Human Rights Watch. 

Izvor: Al Jazeera i agencije