Borrell se želi angažirati na Zapadnom Balkanu

Borrell mora proći saslušanje pred Vanjskopolitičkim odborom i odgovoriti na pitanja zastupnika (EPA)

Imenovani šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell svoje prvo izlaganje pred Evropskim parlamentom počeo je Zapadnim Balkanom.

“Na samom početku želim izraziti namjeru da se angažiram na reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana”, poručio je on.

Borrell je kao druge fokuse svoje politike, ako bude izabran za šefa diplomatije EU-a, naveo podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, daljnje razvijanje strategija za Afriku i Aziju, jačanje odnosa s Latinskom Amerikom i obnavljanje transatlantskih odnosa sa SAD-om.

U cilju preuzimanja mjesta šefa diplomatije EU-a i potpredsjednika Evropske komsije Borrell mora proći saslušanje pred Vanjskopolitičkim odborom i odgovoriti na pitanja zastupnika koja se odnose na njegovo znanje i sposobnosti da vodi vanjsku politiku EU-a, kao i da nezavisno zastupa interese Unije.

Premoštavanje različitih pozicija

U uvodnom govoru pred Vanjskopolitičkim odborm naglasio je da EU ima ono što je potrebno da se suoči sa sve izazovnijim globalnim problemima.

“EU ima najbolju kombinaciju političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije na svijetu”, izjavio je on.

Pozvao je na jedinstvo i naveo da će “srce” njegovog posla biti premoštavanje različitih pozicija zemalja članica i vanjske politike EU-a.

Izvor: Agencije