NATO će pružati pomoć Turskoj uprkos operaciji u Siriji

Uprkos uzbuni zbog ponašanja Turske u Siriji, NATO je odlučan 'držati' Tursku uz sebe (EPA)

NATO, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, odlučio je i dalje pružati vojnu podršku svojoj saveznici Turskoj uprkos nezadovoljstvu njenim djelovanjem u Siriji i sporazumom o granici s Rusijom, rekla su za Reuters petorica visokih diplomata, prenosi Tanjug.

Agencija podsjeća da je Španija ranije zaprijetila da će povući svoje rakete Patriot iz Turske u znak protesta zbog prekogranične ofanzive Turske, za koju saveznici u NATO-u kažu da ugrožava borbu protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Prvi sastanak NATO-a nakon turske ofanzive

Na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a održanom jučer, prvom sastanku tog saveza na visokom nivou otkad je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pokrenuo operaciju u Siriji 9. oktobra, španska ministrica odbrane Margarita Robles rekla je da se Madrid neće povući.

Španija će ponuditi Ankari šestomjesečno produženje ako to bude tražila.

Promjena je bila dio izmjene tona, koja pokazuje da je, uprkos uzbuni zbog ponašanja Turske u Siriji, NATO odlučan “držati” Tursku uz sebe, rekli su diplomati.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da njegova zemlja ima pravo uspostavljati sporazume i s Rusijom i sa SAD-om, a samo mala grupa zemalja, predvođena Francuskom, žestoko je kritikovala.

“Ulažu se zajednički napori da se stvari ne pogoršaju”, izjavio je jedan diplomat NATO-a Reutersu.

“Turska je previše važna da bismo je izgubili”, rekao je taj izvor.

Izvor: Agencije