Tusk će preporučiti EU-u da prihvati odgodu Brexita

Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća (EPA)
Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je kako će preporučiti čelnicima preostalih 27 država članica Evropske unije da prihvate zahtjev Britanije za odgodom datuma izlaska zemlje iz EU-a.

Britanski premijer Boris Johnson je rekao ranije u utorak rekao kako će “zaustaviti” svoj zakon o Brexitu nakon što su zastupnici u britanskom parlamentu odbili rok od tri dana za njegovo prihvaćanje koji je predložio, prenosi Hina.

Tijesni rokovi su postavljeni zato da proguraju zakon kroz parlament prije nego što bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo izaći iz EU-a 31. oktobra.

Johnson je poslao nepotpisani zahtjev za produženjem Brexita u Brisel u subotu zajedno s potpisanim pismom u kome kaže kako ne želi odgodu pošto je prethodno obećao da će Britanija napustiti Uniju do kraja mjeseca.

Rijetka pobjeda

Johnson je u utorak zabilježio rijetku pobjedu nakon što su zastupnici glasali 329 prema 299 za njegov dogovor da ide u drugo čitanje, čime je parlament prvi put signalizirao podršku dogovoru o tome kako će Britanija napustiti EU, mada još uvijek u ranoj fazi zakonodavnog procesa.

Međutim, nekoliko minuta kasnije zastupnici su glasali 322 prema 308 protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o Brexitu hitno progurao kroz Zastupnički dom, za što vlada kaže da je nužno kako bi se Brexit obavio na vrijeme.

Sljedeći je korak, rekao je, čekati da EU odgovori na zahtjev za odgodu roka od 31. oktobra za Brexit, a dok se države članice ne odluče “mi ćemo zaustaviti ovaj zakon” o Brexitu.

Izvor: Agencije


Povezane

Britanski parlament odbio je ubrzanu proceduru za usvajanje ključnog Zakona o povlačenju iz Evropske unije.  Time je oborena strategija premijera Borisa Johnsona da zemlju izvede iz Evropske unije 31. oktobra uz sporazum ispregovaran s Briselom. Nakon ove odluke Parlamenta, Johnson je zaledio dalje procedure u vezi s tim zakonom. Sudbina Brexita sada zavisi od toga […]

Mogli bismo ratificirati sporazum u narednoj sedmici, ako već to ne učinimo u ovoj, izjavio je poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Philippe Lamberts.

21 Oct 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO