Esper: SAD ima dugoročnu obavezu prema Afganistanu

Pentagon ocjenjuje da bi se misija suzbijanja terorizma mogla uspješno obavljati i kada bi se broj američkih vojnika smanjio na 8.600 (EPA)

Američki ministar obrane Mark Esper je izjavio da SAD nije imao obvezu braniti kurdske borce u Siriji protiv Turske, ali ima “dugoročnu obvezu” prema afganistanskim sigurnosnim snagama.

Iako je zapovjednik misije NATO-a u Afganistanu Austin Scott Miller kazao da je povučeno gotovo 2.000 američkih vojnika iz Afganistana u protekloj godini, Esper tvrdi da američke postrojbe ostaju u Afganistanu, javlja Hina pozivajući se na Reuters.

“Nismo imali obvezu braniti Kurde protiv dugotrajnog NATO saveznika, ali imamo dugoročnu obvezu prema našim afganistanskim partnerima. Investirali smo milijarde i milijarde dolara, a afganistanski i američki narod žrtvovali su zdravlje i živote svojih vojnika”, rekao je Esper.

Dodao je kako se povlačenje 1.000 američkih vojnika iz Sirije, ranije ovoga mjeseca, ne može usporediti s Afganistanom, gdje je situacija “puno, puno drugačija”.

“Američke su postrojbe povučene zbog potencijalne ugroze turskim napadom”, kazao je Esper.

Washington želi smanjiti broj vojnika

No, Austin Scott Miller, zapovjednik NATO-ove misije “Odlučna potpora”, u sklopu koje se vrši obuka afganistanske vojske, potvrdio je da se smanjuje broj američkih vojnika u sklopu “optimizacije”.

“Kao dio optimizacije, što je nepoznato za javnost, tijekom protekle godine smanjili smo naše snage za 2.000 vojnika”, rekao je Miller.

Prethodno je odobreno prisustvo najmanje 14.000 američkih vojnika u Afganistanu, ali američki dužnosnici već dulje vrijeme očekuju da se taj broj smanji, navodi Reuters.

Pentagon ocjenjuje da bi se misija suzbijanja terorizma mogla uspješno obavljati i kada bi se broj vojnika smanjio na 8.600.

Prošloga mjeseca je predsjednik SAD-a Donald Trump prekinuo mirovne pregovore s talibanima, nakon što su oni izveli bombaški napad u Kabulu, ubivši pritom 12 osoba, uključujući američkog vojnika.

Izvor: Agencije