Žrtve u protestima zbog vrijeđanja poslanika Muhammeda

Do nasilja došlo u Borhanudinu, u južnom distriktu Bhola, kada su ljutiti demonstranti tražili kaznu za jednog hinduistu koji je navodno ostavio uvredljiv komentar na Facebooku (Twitter)

Najmanje četiri osobe su poginule, a na blizu 50 ih je povrijeđeno nakon što su snage sigurnosti Bangladeša otvorile vatru kako bi rastjerale na stotine muslimana koji su protestirali zbog objave na društvenoj mreži Facebook koja vrijeđa poslanika Muhammeda a.s., saopćila je policija, a prenijele agencije.

Tanjug navodi kako je lokalni šef policije Sarkar Mohamad Kaisar izjavio kako je do nasilja došlo u Borhanudinu, u južnom distriktu Bhola, kada su ljutiti demonstranti tražili kaznu za jednog hinduistu koji je navodno ostavio uvredljiv komentar na Facebooku.

„Prvo smo pucali ćorke u samoodbrani, ali onda su ljudi počeli bacati kamenje na naše službenike, natjeravši nas da se sklonimo u zgradu“, nveo je Kaisar, prenosi Reuters.

Hapšenja zbog hakiranja profila

Bhola se nalazi 195 kilometara od prijestolnice Dake.

On je negirao da je ostavio komentar, istakavši kako mu je profil na popularnoj internetskoj mreži hakiran, prenosi agencija AP.

Kaisar je rekao kako je nakon izjave koju je dao hinduista, policija uhapsila tri osobe zbog navodnog hakiranja njegovog profila na Facebooku.

U Bangladešu većinu čine muslimani, a manjinske grupe kažu da se suočavaju sa diskriminacijom, navela je agencija AP.

Izvor: Agencije