Protivnici nezavisnosti Katalonije protestirali ispred zgrade katalonske vlade

Stranka Građani nastala 2006. najveća je opozicija katalonskim strankama za nezavisnost (EPA)

Španska stranka centra Građani, nastala u Kataloniji na protivljenju nezavisnosti, održala je u nedjelju u Barceloni skup pod geslom “Dosta je više”, s kojeg je pozvala na suživot i jedinstvo Španije, prenosi Hina.

Okupljeni na trgu ispred zgrade katalonske vlade istakli su zastave Španije, Evropske unije te službenu zastavu Autonomne zajednice Katalonije.

Okupljanje je održano nakon šestodnevnih nasilnih demonstracija u Barceloni i drugim katalonskim gradovima gdje zagovornici nezavisnosti traže oslobođenje zatvorenih dužnosnika osuđenih zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. i posljedičnog proglašenja republike Katalonije.

“Dok bacaju cigle na policiju, dok ih vrijeđaju i povređuju, viču ‘Ulice su naše'”, rekao je Albert Rivera, predsjednik Građana. “Mi im bez vikanja, demokratski, odgovaramo: ulice su zajedničke.”

Na skupu je bilo približno 1.000 ljudi, procijenile su novine El Periódico de Cataluña.

Najava novog referenduma

Katalonija, na sjeveroistoku Španije, sa 7,5 miliona stanovnika, podijeljena je u vezi s punom nezavisnošću.

Stranka Građani nastala 2006. najveća je opozicija katalonskim strankama za nezavisnost. Na parlamentarnim izborima u Kataloniji u decembru 2017. ta je stranka pojedinačno osvojila najviše glasova i dobila 36 zastupnika u parlamentu sa 135 mjesta.

No tri katalonske stranke za nezavisnost, koje drže ukupno sedamdeset mjesta, formirale su koalicijsku vladu te upravljaju Katalonijom.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je prošle sedmice kako do kraja svog mandata u decembru 2021. namjerava organizirati novi referendum o nezavisnosti te uspostaviti republiku. Pozvao je španskog premijera Pedra Sáncheza na pregovore, no ovaj je u subotu to odbio poručivši da španski ustav ne dopušta referendume o nezavisnosti.

U Španiji se 10. novembra održavaju parlamentarni izbori.

Neredi na ulicama

Opozicijska stranka Građani, koja je 2015. izašla iz Katalonije na širu špansku političku scenu, trenutno je treća stranka po broju zastupnika u španskom parlamentu.

Zagovornici nezavisnosti Katalonije najavili su nove demonstracije za nedjelju navečer.

U subotu se na jednom od trgova u Barceloni okupilo oko 6.000 demonstranata koji su vikali “Ulice će uvijek biti naše”, “Sloboda političkim zatvorenicima” i “Ujedinjeni narod nikada neće biti poražen”. U petak ih je tijekom općeg štrajka bilo 525.000.

U drugim dijelovima grada zabilježeni su manji neredi.

Vrhovni sud u Madridu u ponedjeljak je izrekao zatvorske kazne od devet do trinaest godina za devetero katalonskih dužnosnika koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije premda ga je bio zabranio Ustavni sud te proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Izvor: Agencije