EU će pričekati s odlukom o odgodi Brexita

Diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Evropskom parlamentu (Reuters)
Diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Evropskom parlamentu (Reuters)

Evropska unija pričekat će još neko vrijeme prije nego odluči o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona da se Brexit ponovno odgodi, kazali su evropski diplomati nakon kratkog sastanka u nedjelju, prenosi Hina.

Podijeljeni britanski parlament odbio je u subotu glasati o novom Johnsonovom dogovoru o razdruživanju od EU-a zbog čega je on morao zatražiti treću odgodu Brexita, koji je predviđen za 31. oktobar.

Na sastanku ambasadora EU-a u nedjelju, diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Evropskom parlamentu koji ga treba odobriti, a koji zasjeda u Strasbourgu iduće sedmice.

Sastanak je bio jako kratak

“Očekujemo više jasnoće pred kraj sedmice, u nadi da ćemo do tada znati kako će se stvari razvijati u Londonu”, rekao je visoki diplomat Unije.

Drugi je dodao da je sastanak bio jako kratak: “Nije bilo pitanja, nije bilo rasprave. Čekamo.”

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je u subotu da je dobio zahtjev za odgodom Brexita i da će se sada konzultirati s vladama država članica kako na njega odgovoriti.

Johnson je zatražio odgodu jer je britanski parlament usvojio zakon koji to od njega traži, no uz zahtjev je dodao i notu u kojoj objašnjava da on to lično ne želi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO