Turska: Uspostaviti sigurnu zonu

Sirija, Turska, Tenkovi
Turska je prije nešto više od dvije sedmice pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije da bi odande protjerala pripadnike kurdske milicije (EPA)

Ministar obrane Turske Hulusi Akar izjavio je kako će biti okončane aktivnosti, koje se provode u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, u vezi s formiranjem sigurne zone u Siriji dođe li do određenih odgađanja.

“Ako dođe do kašnjenja i odgađanja, ove aktivnosti prestaju. Krajnje smo odlučni kad je o tome riječ. Mi smo, također, proveli potrebne pripreme”, kazao je Akar, kako prenosi Anadolija.

“Smatramo da je potrebno uspostaviti sigurnu zonu, mirovni koridor, istočno od Eufrata, duž granice, u dužini 30–40 kilometara, a koja bi bila očišćena od teškog naoružanja i terorista”, rekao je Akar.

Dodao je da je Turska u regiji počela sa zračnim i kopnenim patrolama sa SAD-om i da će njegova zemlja nastaviti s procesom formiranja sigurne zone sve dok je to sukladno njezinim ključnim ciljevima i interesima.

Akar: ‘Turska ima plan B i C’

Napomenuo je i da Turska u tom smislu svakako ima plan B i C.

“Kao što je to kazao i sam predsjednik Turske, nikad nećemo dozvoliti da se na sjeveru Sirije formira teroristički koridor. Neka to svi dobro znaju. Naš je konačni cilj okončati prisustvo PKK-a / PYD-a / YPG-a na sjeveru Sirije i uspostaviti mirovni koridor na tom prostoru kako bismo omogućili našoj sirijskoj braći koja su u Turskoj da se sigurno vrate na svoja ognjišta, u svoje domove”, kazao je Akar.

Turski i američki vojni dužnosnici 7. kolovoza postigli su dogovor da će sigurna zona na sjeveru Sirije služiti kao “koridor mira” za raseljene Sirijce koji se žele vratiti kućama.

U tu svrhu uspostavljen je zajednički operativni centar u Turskoj.

Izvor: Agencije