Trump poručio: Možemo posredovati između Ankare i Kurda

Trump je rekao da su druge opcije SAD-a da u Siriju pošalju 1.000 vojnika i odnesu pobjedu ili da na Tursku udare sankcijama (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je jedno od mogućih rješenja za sukob Kurda koje podržavaju SAD i turskih snaga na sjeveroistoku Sirije, da Washington bude posrednik u mirovnim pregovorima.

Trump je na Twitteru poručio da SAD ima tri opcije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Imamo tri izbora: da pošaljemo 1.000 vojnika i odnesemo vojnu pobjedu, da na Tursku udarimo vrlo snažno finansijski i sankcijama ili da budemo posrednici između Turske i Kurda”, poručio je američki predsjednik.

“Nadam se da možemo posredovati”, dodao je Trump.

Turska ofanziva na Kurde 

Turska je objavila da su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku vojsku u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji, objavila je Hina.

“Naše herojske specijalne jedinice koje učestvuju u operaciji ‘Izvor mira’ nastavljaju napredovati istočno od Eufrata”, objavilo je na Twitteru Ministarstvo odbrane Turske. 

“Zacrtane mete su osvojene”, saopćilo je kasnije Ministarstvo. 

Turska, članica NATO-a, tvrdi da je tu vojnu operaciju pokrenula jer uz granicu sa Sirijom planira uspostaviti “sigurnu zonu” za povratak miliona sirijskih izbjeglica.

Kurdski portal Rudaw objavio je da su zvaničnici kurdistanske regije pozvali Rusiju da se uključi i zaštiti Kurde u Siriji “nakon američkog zelenog svjetla za tursku vojnu operaciju”, dok su brojni svjetski čelnici također izrazili zabrinutost zbog posljednjih dešavanja u Siriji.

UN bez dogovora o stanju u Siriji

Agencija Tanjug u međuvremenu je objavila da Vijeće sigurnosti UN-a nije u četvrtak navečer uspjelo donijeti jedinstven stav prema turskoj ofanzivi na sjeveroistoku Sirije.

Evropske članice zatražile su da turska ofanziva na kurdske snage koje podržava SAD bude obustavljena, dok se Rusija zalaže za “suzdržanost” i “direktan dijalog” sukobljenih strana, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Pet evropskih članica Vijeća sigurnosti UN-a izrazilo je prije sastanka želju da svih 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a podrže saopćenje koje je predložio SAD, nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano povukao sve američke trupe sa sjeveroistoka Sirije, gdje je u toku sukob turskih i kurdskih snaga.

Kako je AP-u rekao neimenovani diplomatski izvor, SAD je predložio Vijeću sigurnosti UN-a da usvoji saopštenje u kojem se izražava “duboka zabrinutost”, u kojem se poziva na potrebu da se zaštiti civilno stanovništvo i u kojem se poziva Ankara da posegne za diplomatskim pristupom, a ne da se upušta u vojne akcije.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je novinarima da u stavu Vijeća sigurnosti UN-a treba da se uzmu u obzir i drugi aspekti sirijske krize, a ne samo turska vojna operacija, kao i da bi trebalo da se zatraži “trenutni prestanak nelegalnog vojnog prisustva” u zemlji.

Izvor: Agencije