UN: Žene i djevojčice najčešće žrtve trgovine ljudima

U 2018.godini je zabilježeno oko 24.000 žrtava trgovine ljudima iz ukupno 97 zemalja (Arhiva)

Prema novom izvještaju Odjela za borbu protiv kriminala i droga Ujedinjenih naroda – UNODC o globalnoj trgovini ljudima, 72 posto žrtava ove vrste kriminala čine žene i djevojčice.

Rezultati izvještaja o globalnoj trgovini ljudima u 2018. godini, koji su predstavljeni u Beču, prikupljeni su na osnovu statističkih podataka iz ukupno 142 zemlje svijeta.

U njemu se nalaze opsežni podaci o ključnim dešavanjima i trendovima u vezi s trgovinom ljudima te o trgovini ljudima u ratnim zonama, prenosi Anadolija.

Prema rezultatima izvještaja, oko 24.000 ljudi iz ukupno 97 zemalja su bili žrtve trgovine ljudima.

Žene čine 49 posto žrtava trgovine ljudima, djevojčice 23 posto, odrasli muškarci 21 posto, a dječaci sedam posto.

Povećan broj broj djevojčica i dječaka

Prema izvještaju UNODC-a, 59 posto trgovine ljudima odnosi se na seksualnu eksploataciju, 34 posto na prisilni rad, dok se preostalih sedamnaest posto žrtava iz različitih razloga našlo u ovoj situaciji.

Navodi se da je povećan broj djevojčica i dječaka koji su bili žrtve trgovine ljudima.

Prema podacima za period 2004-16. godina, udvostručen je broj djece koja su bila žrtve trgovine ljudima, ali su djevojčice mnogo češće žrtve nego dječaci.

Čelnik UNODC-a Jurij Fedotov je u obraćanju novinarima kazao da su različiti aspekti trgovine ljudima poput djece vojnika, prisilnog rada i seksualnog ropstva poprimili zastrašujuće razmjere.

Dodao je kako je u borbi protiv trgovine ljudima u posljednjih 10 godina postignut značajan napredak, napominjući da je smanjen broj zemalja koje ranije nisu imale nikakve krivične mjere u vezi s trgovinom ljudima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO