UNHCR upozorava na rast antiimigrantske retorike

Od 2016. do 2018. godine Finska je odobrila 3,8 miliona eura za 4.181 osobu da napuste ovu zemlju (EPA)

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice upozorila je na mogućnost porasta antiimigrantske retorike u susret izborima za Evropski parlament u maju, unatoč padu broja dolazaka migranata u Evropu u 2018. godini.

Oko 116.000 migranata ušlo je u Evropu 2018. godini, rekao je visoki komesar UN-a za izbjeglice u godišnjem izvještaju, što je manje od 172.000 godinu ranije, 360.000 godine 2016. i više od milion 2015. godine, kada je kontinent doživio najveći dolazak migranata od Drugog svjetskog rata.

Komesar Filippo Grandi rekao je kako je politizacija migracija onemogućila zemljama da dopuste ulazak čak i nekolicini izbjeglica te su nade da dođe do promjene prije izbora, kada se očekuje da će populističke i euroskeptične vlade ostvariti dobre rezultate, vrlo male.

“Nažalost, predviđam pogoršanje te retorike u sljedećih nekoliko mjeseci”, rekao je on za Reuters.

Grandi je kazao kako i humanitarci razumiju da je antiimigrantska retorika osvojila mnogo glasova za neke političare.

Međutim, dodaje kako vjeruje da bi se mogli ostvariti kompromisi o pitanjima migranata s evropskim zakonodavcima nakon izbora u maju.

Zatvorene italijanske luke

“Naposljetku je u svačijem interesu, čak i populističkih vođa, da pronađu rješenja”, rekao je.

Populistički i antiimigrantski kandidati i stranke u zemljama poput Poljske, Italije i Mađarske se nadaju da će osvojiti dodatna mjesta u Evropskom parlamentu.

Italijanska populistička Vlada, koja je na vlast došla prošle godine, zatvorila je svoje luke za brodove koji kupe migrante, kako bi natjerala druge zemlje članice Evropske unije da preuzmu veći dio migranata pokupljenih na Mediteranskom moru.

U izvještaju UNHCR-a piše kako se, iako su se dolasci migranata smanjili, broj smrti pri pokušajima prelaska Mediteranskog mora povećao.

Grandi je kazao kako je uzrok tome činjenica da je broj brodova koji kupe migrante pao sa deset u 2015. godini na dva, kao i to što ljudi zbog čvrstih stavova Italije pokušavaju doći drugim opasnijim putevima.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada