SOHR: U bombardiranju Idliba 11 poginulih

Idlib, u kojem je više oružanih i pobunjeničkih grupa, prešao je početkom godine pod upravu HTS-a nakon što je ta grupa izvela smrtonosnu ofanzivu protiv drugih pobunjenika (EPA)

Opozicijska Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) saopćila je da je najmanje 11 osoba, od čega devet civila, danas poginulo u bombardiranju grada u sirijskoj provinciji Idlib, uprkos rusko-turskom dogovoru o “demilitariziranoj zoni” u tom području, prenose agencije.

Idlib je posljednja sirijska pokrajina pod kontrolom pobunjenika i povremeno je meta udara.

Bombardiranje grada Maaret al-Numana podudarilo se s njegovim prelaskom pod potpunu kontrolu oružane grupe Hayat Tahrir al-Sham (HTS), koja je odnedavno ojačala svoju vlast u pokrajini, navode iz SOHR-a.

“U artiljerijskim i raketnim udarima poginulo je 11 osoba, od čega devet civila”, naveo je direktor te organizacije Rami Abdel Rahman.

Smrtonosna ofanziva

Naveo je da je riječ o prvom napadu na Maaret al-Numan, drugi najveći grad u Idlibu, od rusko-turskog sporazuma 17. septembra.

Tim sporazumom spriječena je ofanziva sirijske vojske i njenih saveznika na pobunjeničku pokrajinu. Pobunjenici još drže i dijelove susjednih pokrajina Hama i Halep.

Idlib, u kojem je više oružanih i pobunjeničkih grupa, prešao je početkom godine pod upravu HTS-a nakon što je ta grupa izvela smrtonosnu ofanzivu protiv drugih pobunjenika.

Ofanziva je okončana dogovorom kojim je pokrajina predana na upravljanje tzv. “Vladi spasa”, koju čine pripadnici HTS-a.

Izvor: Agencije