Shanahan: Pregovori SAD-a i talibana ohrabruju

Talibani, Afganistan
Predstavnici talibana i afganistanske opozicije sastali su se prije dva mjeseca u Moskvi (AP)

Mirovni pregovori između Sjedinjenih Američkih Država i talibana o okončanju 17-godišnjeg rata u Afganistanu su ohrabrujući, rekao je privremeni američki ministar obrane Patrick Shanahan, a prenosi AFP.

Ipak, dodao je, od njega još nije zatraženo da izradi plan povlačenja američkih vojnika iz te ratom razorene zemlje.

Shanahan je uoči razgovora s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a na pitanje je li dobio zadatak da izradi plan potpunog povlačenja 14.000 američkih vojnika iz Afganistana, odgovorio negativno.

Stoltenberg: Prerano govoriti o povlačenju

Trump planira povući 5.000 od 14.000 vojnika iz Afganistana, što je posljednji u nizu znakova da američki predsjednik gubi strpljenje oko najduljeg rata u koji je uključen SAD.

On je prošloga mjeseca smijenio nekoliko najbližih suradnika i također odlučio povući američke vojnike iz Sirije.

Stoltenberg je ocijenio da je prerano govoriti o povlačenju NATO-ovih snaga iz Afganistana.

“U Afganistanu smo kako bi stvorili uvjete za mirno dogovoreno rješenje”, rekao je.

Pregovori trajali šest dana

“Nećemo ostati dulje nego je od potrebno, ali nećemo otići prije nego nam situacija dozvoli da odemo ili smanjimo broj raspoređenih vojnika ne dovodeći u pitanje glavnu svrhu naše nazočnosti, a to je sprečavanje da Afganistan ponovo postane utočište za teroriste iz cijelog svijeta”, dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, “prerano je za spekulacije jer se moraju podržati napore za postizanje mirnog rješenja”.

Šest su dana u Dohi trajali pregovori talibana i američkih čelnika. Obje strane su izvijestile da su postigle “napredak” u pregovorima.

Trajanje pregovora potiče nadu da bi dogovor talibana i SAD mogao biti temelj za formalne mirovne pregovore s vladom u Kabulu, premda postoje mnoge sporne točke, konstatira AFP.

Izvor: Agencije