Conte optužio Francusku i Njemačku za hipokriziju

Italija više nije spremna glumiti 'siromašnog rođaka', kaže Giuseppe Conte (EPA)

Italijanski premijer Giuseppe Conte kritizirao je licemjerje Francuske i Njemačke, koje se kriju iza evropske retorike, a posvuda štite vlastite interese – od migracije, preko industrije, do međunarodne diplomatije.

On je za dnevnik Corriere della Sera rekao da Italija više nije spremna glumiti “siromašnog rođaka”, dok najveće evropske nacije pokušavaju ojačati svoju moć i utjecaj nauštrb istinske evropske integracije.

“Misle samo na vlastite nacionalne interese”, rekao je Conte, prenosi Hina.

Za njega je posebno uvredljiv njemačko-francuski bilateralni sporazum potpisan ove sedmice u Aachenu, kojim se daje podrška Njemačkoj za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

‘S prstima u pekmezu’

“Varaju nas”, kazao je Conte, podsjetivši na široki dogovor s početka 90-ih da stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a treba dobiti Evropska unija kao cjelina, a ne Njemačka.

“Ali, sada smo Francusku i Njemačku ulovili s prstima u pekmezu”, rekao je on.

Stranke italijanske vladajuće koalicije, protusistemski Pokret pet zvijezda – M5S i desnopopulistička Liga sedmicama kritiziraju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, optužujući Pariz da eksploatira izvore Afrike osiromašujući kontinent i njegove narode, koje time potiče na migraciju preko Sredozemnog mora prema Italiji.

Bivši univerzitetski profesor Conte ne pripada nijednoj stranci i smatraju ga umjerenim političarom, posrednikom, ali on upozorava Francusku i Njemačku neka ne pokušavaju izolirati Italiju.

“Zašto bih ja sudjelovao na samitu ako su oni već odlučili o svemu?”, zapitao je pa poručio da Italija više neće sjesti za stol i potpisivati već donesene odluke.

“Evropska retorika”, kojom se koriste Francuzi i Nijemci, prikriva odbranu njihovih interesa u svijetu finansija i industrije, rekao je Conte.

‘Evropa je gola’

Za primjer je naveo ovomjesečni slučaj u kojem su dvije zemlje blokirale italijanskog brodograditelja protiv francuskog rivala.

“Moramo stvari nazvati pravim imenom. Ako se sada ne umiješamo, povijest će nas pamtiti kao one koji su odgovorni jer su šutjeli”, kazao je italijanski premijer.

Ankete pokazuju da 60 posto italijanskih birača podržava Conteovu Vladu, na što se premijer osvrnuo kazavši “nijedna vlada u Evropi ne uživa takvu podršku” te dodao kako “ne možemo prihvatiti zamisao da bismo se trebali ponašati kao siromašni rođaci”.

“Možda bismo trebali progovoriti otvorenije, svi mi, te reći sada: ‘Evropa je gola.’ Isprazna evropska retorika više nije dovoljna”, rekao je Conte.

Izvor: Agencije