Njemačka odobrava svaki drugi zahtjev za azil Turcima

Prošle godine, u razdoblju od januara do kraja novembra, azil je zatražilo 10.075 državljana Turske (EPA)
Prošle godine, u razdoblju od januara do kraja novembra, azil je zatražilo 10.075 državljana Turske (EPA)

Gotovo svaki drugi zahtjev za političkim azilom turskih državljana u Njemačkoj biva odobren, što je značajno viši postotak u usporedbi sa zahtjevima iz drugih zemalja, saopćilo je u petak njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Turska nije zemlja sigurnog porijekla. Za turske državljane koji misle drugačije situacija se pogoršava iz dana u dan”, rekla je političarka stranke Ljevica turskog porijekla Sevim Dagdelen, koja je, kao zastupnica u Bundestagu, postavila upit Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ona je optužila njemačku vladu da sarađuje s režimom predsjednika Turske Tayyipa Recepa Erdogana, prenosi agencija dpa.

“Njemačka vlada djeluje nesavjesno kada Erdoganov režim podržava ekonomski i šalje mu oružje, dok istovremeno pruža azil osobama koje od tog istog režima bježe u Njemačku”, rekla je Dagdelen.

Povećan broj zahtjeva

Porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz Turske se drastično povećao nakon neuspjelog pokušaja puča 2016. godine.

Prije 2016. godišnje je u Njemačkoj azil tražilo oko 1.800 turskih državljana, pri čemu se uglavnom radilo o etničkim Kurdima.

Prošle godine, u razdoblju od januara do kraja novembra, azil je zatražilo 10.075 državljana Turske.

Najvećim dijelom se to odnosi na građane koje turske vlasti optužuju za saradnju s imamom Fatulahom Guellenom, kojeg Ankara smatra odgovornim za neuspjeli puč.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO