Izrael potvrdio da je izveo 200 napada u Siriji za 18 mjeseci

Sirijski državni mediji javili su da su izraelski avioni u utorak ispalili nekoliko raketa na područja u provincijama Hama i Latakija (EPA)

Izraelska vojska sprovela je oko 200 vazdušnih napada u susednoj Siriji u poslednih 18 meseci, gađajući prvenstveno iranske mete, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik.

Ukupno 202 napada sprovedena su u Siriji, koja je u ratu od 2011. godine, izjavio je neimenovani vojni zvaničnik i dodao da su mete prvenstveno bile iranske.

Iran podržava snage sirijskog predsednika Bashara al-Assada, dok libanski pokret Hezbolah, takođe protivnik Izraela kao i Iran, isto podržava sirijske snage u uklanjanju pobunjenika i ekstremističkih grupa.

Izrael, koji se držao po strani u sirijskom ratu, takođe je ranije gađao položaje sirijskih snaga i konvoje sa oružjem namenjenim, prema izraleskim vlastima, libanskom Hezbolahu.

‘Odbrana oborila pet raketa’

Izraelski vojni zvaničnik nije direktno komentarisao informacije da je vojska u utorak gađala iranske mete u Siriji, kako je navela Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ova monitoring grupa sa sedištem u Velikoj Britaniji, ali i sirijski državni mediji, izvestila je da je Izrael izveo vazdušni napad na područja koje drže Vladine snage u centralnom i zapadnom delu zemlje.

Sirijska novinska agencija Sana javila je da su izraelski avioni, leteći na velikoj visini iznad Libana, ispalili nekoliko raketa na područje Vadi Ajun u sirijskoj provinciji Hama, ubivši najmanje jednu osobu, i grad Banijas, u priobalnoj provinciji Latakiji.

Napad je izveden u utorak uveče, a agencija AP navodi da izraelski avioni retko izvode napade po danu.

U izveštajima se navodi da je protivvazdušna odbrana oborila pet raketa.

Napadi na iranska vojna postrojenja

Sirijska opservatorija za ljudska prava je javila o nekoliko eksplozija u dva područja.

Kako je navedeno, izraelski avioni su gađali vojne instalacije koje pripadaju Iranu, ključnom savezniku sirijske Vlade.

Veruje se da je Izrael odgovoran za niz napada na vojne instalacije sirijske Vlade, kao i njenih saveznika.

Sirijska Vlada je optužila Izrael da je napao vojno postrojenje kraj Vadi Ajuna u julu.

Izvor: Agencije