Trump poručio Assadu, Rusiji i Iranu da ne napadaju Idlib

Donald Trump je upozorio na moguću humanitarnu katastrofu u Idlibu (Reuters)

Rusija je odbacila upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa Siriji da ne pokreće ofanzivu na pobunjeničko uporište Idlib. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da američki predsjednik nema potpuni uvid u situaciju u Idlibu.

Dodao je da je prisustvo “militanata” potkopalo mirovni proces u Siriji i pretvorilo tu regiju u bazu za napade na ruske snage u toj zemlji.

“Prilično velika grupa terorista se smjestila tamo i naravno da to vodi do destabilizacije situacije”, poručio je Peskov, prenosi Reuters.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je ranije sirijskom predsjedniku da ne napada pokrajinu Idlib, a Rusiju i Iran upozorio da bi njihovo učešće u “ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji” bilo “teška humanitarna greška”.

“Predsjednik Sirije Bashar al-Assad ne smije izvršiti bezobzirni napad na pokrajinu Idlib. Rusi i Iranci bi načinili tešku humanitarnu grešku učestvovanjem u ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi mogli biti ubijeni. Ne dozvolite da se ovo desi!”, naveo je Trump na Twitteru.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u ponedjeljak da “ekstremisti moraju biti počišćeni” iz Idliba, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio da sirijska Vlada ima sva prava da “izbriše ekstremiste” u toj pokrajini na sjeveru Sirije, prenio je Reuters.

‘Ne može tolerirati u nedogled’

Iranska agencija Fars objavila je da je Zarif na početku posjete Damasku kazao da “cjelokupna sirijska teritorija mora biti očuvana”.

“I preostali teroristi u Idlibu moraju biti počišćeni i regija treba biti vraćen pod kontrolu sirijskog naroda”, rekao je Zarif.

Reuters podsjeća da su iranske snage podržale Assada u građanskom ratu koji traje u toj zemlji osmu godinu.

Ruske agencije RIA Novosti i Interfaks objavile su da je Lavrov u govoru pred studentima u Moskvi iznio tvrdnju da se “situacija u sirijskoj pobunjeničkoj pokrajini Idlib ne može tolerirati u nedogled”.

Izvor: Agencije