Kompletna policija Acapulca razoružana zbog veza s kartelima

Posao policijskih snaga u Acapulcu, gradu s oko 800.000 vojnika, obavljat će vojnici, marinci i državna policija (Reuters)
Posao policijskih snaga u Acapulcu, gradu s oko 800.000 vojnika, obavljat će vojnici, marinci i državna policija (Reuters)

Vlasti na jugu Meksika razoružale su i pokrenule istragu protiv cjelokupnih policijskih snaga Acapulca, tvrdeći da su se u policijske redove infiltrirali članovi narko kartela.

Zvaničnici meksičke države Guerrero izdali su nalog za hapšenje dvojice istaknutih policijskih komandanata u Acapulcu, optužujući ih za ubistvo, prenosi Tanjug.

Te mjere su, kako je obrazloženo, preduzete zbog “sumnje da su se u policijske snage najvjerovatnije infiltrirale kriminalne grupe”, kao i zbog “potpune tromosti općinske policije po pitanju borbe protiv kriminala”, prenijela je agencija AP.

Vojska umjesto policije

Ostali policajci su razoružani, oduzete su im radio stanice i panciri i bit će podvrgnuti provjeri.

Posao policijskih snaga u Acapulcu, gradu s oko 800.000 vojnika, obavljat će vojnici, marinci i državna policija.

Agencija AP napominje da je prošle godine u Acapulcu stepen ubistava iznosio 103 na 100.000 stanovnika, što je jedan od najvećih bilansa u Meksiku i svijetu.

Ranije su lokalne policije u nekim dijelovima Meksika već bila raspuštene zbog toga što su ih korumpirali narko karteli.

Izvor: Agencije


Povezane

U poslednjem obraćanju prije odlaska sa funkcije, meksički predsednik Enrique Pena Nieto govorio je o svojim dostignućima tokom šest godina koje je proveo na čelu zemlje. Očekivano, nije pominjao korupciju – problem koji je ljevičaru Andresu Manuelu Lopezu Obradoru pomogao da dođe do pobjede na izborima održanim u julu. U Mexico Cityju je John Holman. 

Prošla godina je zabilježena kao najnasilnija u Meksiku, a očekuje se da će ova biti čak i gora kad je riječ o sigurnosti u toj zemlji. Posljednje dvije administracije u borbu sa jakim kriminalnim grupama uključile su i vojsku, ali to nije rezultiralo velikim uspjehom. Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je kazao da će pokušati […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO