Italijanska vlada odobrila strožiji zakon o azilu

U prvoj četvrtini 2018, Italija je obradila gotovo 23.000 zahtjeva za azil (EPA)
U prvoj četvrtini 2018, Italija je obradila gotovo 23.000 zahtjeva za azil (EPA)

Italijanska populistička vlada u ponedjeljak je odobrila nacrt novog, strožijeg zakona o azilu i repatrijaciji koji je pripremio ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik vlade Matteo Salvini, čelnik protuuseljeničke stranke Liga.

“To je velik korak u borbi protiv mafije, kriminalaca i krijumčara migranata”, napisao je Salvini na Twitteru, prenosi Hina.

Prijedlogom koji je prihvatila italijanska vlada (ministarsko vijeće) produžuje se s 90 na 180 dana vrijeme u kojem migranti kojima je odbijen azil i stoga moraju biti vraćeni u domovinu (postupak repatrijacije) mogu boraviti u prihvatnim vladinim centrima.

Nadalje, ukidaju se dozvole “humanitarne zaštite”, a riječ je o boravišnoj dozvoli koju su, kako to tvrdi Salvini, italijanske vlasti u prošlosti prečesto olako davale.

Čelnik Komisije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi pozvao je prije dvije sedmice vladu da ne ukida te dozvole.

Salvinijeve želje

U prvoj četvrtini 2018, Italija je obradila gotovo 23.000 zahtjeva za azil, prema podacima istraživačkog migracijskog centra Fondazione ISMU.

Od obrađenih zahtjeva odbačeno je 61 posto, a vize humanitarne zašite dobilo je 21 posto podnositelja. Status izbjeglice dobilo je šest posto podnositelja zahtjeva za azil, navodi ISMU.

Salvini želi da se oduzmu boravišne dozvole izbjeglicama za koje se utvrdi da su počinili zločine poput silovanja ili trgovine drogom, kao i da se oduzme italijansko državljanstvo osumnjičenim teroristima.

Međutim, prema medijskim izvještajima, neke odredbe mogle bi biti ublažene, one koje bi mogle biti neustavne.

Nakon vladina zelenog svjetla, izvršnu uredbu mora potpisati predsjednik Italije Sergio Mattarella koji nastupa u svojstvu branitelja ustava. Tek zatim nacrt zakona može biti proslijeđen parlamentarnim zastupnicima na glasanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Asselborn je optužio italijanskog ministra Salvinija u intervjuu Spiegelu da koristi metode i ton fašista tridesetih godina.

16 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO