Poljska pred evropskim sudom, upozorenje Velikoj Britaniji

Varšava brani svoju reformu pravosuđa ističući da je potrebna radi suzbijanja korupcije (Reuters)
Varšava brani svoju reformu pravosuđa ističući da je potrebna radi suzbijanja korupcije (Reuters)

Evropska komisija odlučila je predati Poljsku Evropskom sudu pravde zbog pravosudnih reformi Vrhovnog suda.

Ova odluka EK-a je treći korak u dugoj proceduri sankcioniranja država članica koje prekrše zakone Evropske unije.

Komisija je odlučila poslati drugo pravno upozorenje Velikoj Britaniji da nadoknadi 2,7 milijardi eura zbog uvozne prevare, izjavio je neimenovani zvaničnik EU-a, prenosi Tanjug.

‘Moguć obračun sa sudijama’

“Odluka EK-a već je donijeta, ali je njena objava pomjerena za ponedjeljak, kako bi se izbjeglo uplitanje s neformalnim samitom evropskih lidera, održanim ove sedmice u Austriji”, rekao je neimenovani zvaničnik EU-a Reutersu.

Prije nekoliko dana je poljski predsjednik Andrzej Duda imenovao deset novih sudija Vrhovnog suda, uprkos prijetnjama evropskim sankcijama.

Sudije su imenovane u novoosnovano disciplinsko vijeće, koje se, kako tvrde pravni stručnjaci, može iskoristiti za obračun sa sudijama koje su kritične prema vlasti.

Devet dekana pravnih fakulteta kažu da se na pozicije imenuju kandidati koji ne ispunjavaju uvjete.

Evropska komisija je u decembru pokrenula protiv Poljske do tada neviđenu proceduru protiv zemlje koja opasno ugrožava vrijednosti EU-a.

Varšavu je optužila da krši evropsko pravo i temeljne vrijednosti.

Sporna kineska roba preko Londona

Kada se radi o Velikoj Britaniji, Ured za suzbijanje korupcije i poreznih prevara – OLAF u martu prošle godine utvrdio je da je jeftina kineska roba na tržište došla upravo preko Londona.

OLAF tvrdi da su britanski carinici dopustili uvoznicima da koriste falsificirane i izmišljene račune i uvozne deklaracije.

Nakon što je procijienila da je Velika Britanija kriva za finansijske gubitke i kršenje zakonodavsva, Unija je u London uputila zahtijev o nadoknadi štete u iznosu od 2,7 milijardi eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO