Malezija: Novih 25 optužnica protiv Najiba Razaka

Broj optužnica protiv Najiba Razaka popeo se na ukupno 35 (Reuters)

Protiv bivšeg premijera Malezije Najiba Razaka podignute je 25 novih optužnica za korupciju u vezi skandala sa državnim investicionim fondom 1MDB (1Malaysia Development Berhad), javile su agencije.

Od toga, četiri se odnose na zloupotrebu moći, 21 na pranje novca, a radi se o “pranju” stotina miliona dolara koje je primio na svoj privatni bankovni račun.  

Najiba je u srijedu pritvorila malezijska Antikorupciona agencija, jer je navodno prebacio 681 milion dolara na svoj račun. Bivšeg premijera ispitala je policija, nakon čega se u četvrtak pojavio pred Sudom u Kuala Lumpuru.

Najib se izjasnio da nije kriv niti po jednoj tački optužnice, kojih je sada čak 32.

Ranije, Najib je optužen za pranje novca, povredu povjerenja i zloupotrebu svog položaja, nakon što je, kako se navodi, prisvojio 10 miliona dolara od SRC International, podružnice 1MDB. U julu je uhapšen, ali i pušten uz kauciju u iznosu od 250.000 dolara. Tada su istražitelji u njegovoj kući zaplijenili nakit i luksuznu robu u vrijednosti od 250 miliona dolara.

Istraga u šest zemalja

Nekadašnji premijer zemlje konstantno negira da je učinio nešto loše.

Suđenje Najibu trebalo bi početi sljedeće godine.

“Nove optužnice su važne jer tužitelji navode da je novac išao direktno od 1MDB, državnog investicionog  fonda koji je formirao Najib. To će istragu učiniti mnogo kompleksnijom”, Al Jazeeri je iz Kuala Lumpura izjavila Florence Looi.

1MDB je predmet međunarodne istrage u najmanje šest zemlja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Singapur I Švicarsku, jer se sumnjiči da pranje novca i korupciju na najvišem nivou.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Malezijski premijer Mahathir Mohamad najavio je da će poništiti neke sporazume koje je njegov prethodnik potpisao sa Kinom, ali je ostavio mogućnost potpisivanja novih. Nova malezijska administracija vlast je preuzela nakon majskih izbora, a zbog troškova već je suspendovala tri velika projekta.

Published On 17 Aug 2018

Najib Razak suočit će se s više optužbi, od kojih se neke odnose na transfer 628 miliona dolara na njegov račun.

Published On 19 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO