Trump pohvalio napredak na samitu dviju Koreja

Dvije zemlje nastavljaju zajedničke napore za postizanje mira na poluotoku (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u srijedu samit između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina te ocijenio da je postignut “silan napredak” sa Sjevernom Korejom na nekoliko frontova, uključujući denuklearizaciju, prenose agencije.

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, rekao je da su sporazumi koje su vođe dviju Koreja postigli u utorak na tom sastanku, na kojem je Sjeverna Koreja rekla da će trajno zatvoriti svoje ključne raketne poligone uz prisustvo stranih stručnjaka, “jako dobra vijest”.

“On [Kim] smiren je, i ja sam smiren, pa ćemo vidjeti šta će se dogoditi”, rekao je čelnik Sjedinjenih Američkih Država govoreći o sjevernokorejskom kolegi.

Trump je ranije ocijenio da su sporazumi dviju Koreja “vrlo uzbudljivi”.

Nagrada siromašnom Pjongjangu

“Kim Jong-un pristao je na nuklearne inspekcije, koje su predmet završnih pregovora, te trajno zatvaranje poligona za nuklearna testiranja u prisustvu međunarodnih stručnjaka”, napisao je Trump na Twitteru.

“U međuvremenu, neće biti testova projektila ni nuklearnih testova.”

Sjeverna Koreja pristala je trajno zatvoriti svoje ključne poligone projektila u prisustvu stranih stručnjaka, kao i svoj glavni nuklearni kompleks ako SAD preduzme odgovarajuće mjere kojima bi se zauzvrat nagradio osiromašeni Pjongjang.

Dvije Koreje također su se dogovorile da će se zajedno kandidovati za Olimpijske igre 2032.

Izvor: Agencije


Povezane

Drugog dana samita u Pjongjangu južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisali su niz sporazuma. Dogovorili su se da će zajedno raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka i sprečavanju budućih sukoba. Iz Seula slijedi izvještaj reportera Al Jazeere Roba McBridea.

Glavna tema sutrašnjeg samita lidera Sjeverne i Južne Koreje bit će denuklearizacija. Mun Jae-in će se treći put ove godine sastati s Kim Jong-unom. Susret bi trebao biti održan u Pjongjangu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO