Vijeće sigurnosti UN-a danas o situaciji u Idlibu

Više od 30.000 osoba raseljeno je u deset dana zbog bombardiranja sirijske i ruske vojske (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u utorak kako bi ponovo raspravljalo o sirijskoj pokrajini Idlib, gdje UN strahuje od najgore humanitarne katastrofe stoljeća ako režim u Damasku napadne posljednje veliko uporište pobunjenika.

Sastanak je predviđen za 17:00 sati u sjedištu UN-a u New Yorku, prenosi Hina agenciju AFP.

Ovaj put sastanak je zahtijevala Rusija, kako bi izvijestila o trostranom neuspjelom samitu održanom u petak u Teheranu.

Neuspio samit u Teheranu

“Nakon zahtjeva nekih članica Vijeća sigurnosti, ruska delegacija traži od američkog predsjedništva Vijeća sigurnosti da organizira sastanak u utorak kako bi se izvijestilo o rezultatima trećeg trostranog samite [Iran, Rusija, Turska], piše u pisanom zahtjevu Moskve.

SAD, koji u septembru predsjedava Vijećem sigurnosti, potvrdio je u ponedjeljak održavanje te sjednice, koja će biti javna.

Pokrajina Idlib, na sirijskom sjeverozapadu, koja je zadnje veliko uporište pobunjenika, zadnjih dana meta je artiljerijskog bombardiranja režima Bashara al-Assada i zračnih udara Moskve.

Više od 30.000 osoba raseljeno je u deset dana zbog bombardiranja sirijske i ruske vojske, objavio je u ponedjeljak UN.

U tim sporadičnim napadima bilo je poginulih među civilima, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.

Ugroženo tri miliona ljudi

“Duboko smo zabrinuti nedavnom eskalacijom nasilja, koje je dovelo do raseljavanja više od 30.000 osoba”, kazao je glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a David Swanson.

Koordinator za hitna stanja UN-a Mark Lowcock upozorava da bi se opći napad na Idlib mogao pretvoriti u najveću humanitarnu katastrofu 21. Stoljeća, jer bi počelo bježati oko 800.000 ljudi.

Oko tri miliona ljudi živi u području koje je pod kontrolom pobunjenika, što čini većinu provincije Idlib i manjih susjednih područja Latakije, Hame i Halepa.

Izvor: Agencije