Video: Počele najveće vojne vježbe u historiji Rusije

[Минобороны России]

Najveće vojne vježbe u savremenoj historiji Rusije, “Istok 2018”, počele su u utorak na Dalekom istoku, saopćilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

“Istok 2018” će se održavati do 17. septembra pod rukovodstvom ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua na Dalekom istoku i u pripadajućim vodama Tihog okeana, prenosi Fena.

Manevri će biti najveći u posljednjih 37 godina, u kojima će učestvovati gotovo 300.000 vojnika, više od 1.000 aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica, 36.000 oklopnih vozila, do 80 brodova i brodova za podršku.

U jednoj fazi u njima će učestvovati i jedinice iz Kine i Mongolije.

Glavni cilj manevara je provjera spremnosti organa vojne uprave u planiranju i provođenju pregrupiranja trupa na udaljene lokacije, organiziranje saradnje između kopnenih grupa i pomorskih snaga, a komandanti i štabovi će dobiti praksu i usavršiti svoje vještine vođenja trupa, prenose ruski mediji.

Vojne vježbe “Istok 2018” bit će održane daleko od granica zemalja NATO-a i ni na koji način neće utjecati na njihovu sigurnost, izjavila je ranije glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je rekla, sve tvrdnje da se Rusija priprema za oružani konflikt su neosnovane.

Izvor: Agencije