Milion Katalonaca na ulicama Barcelone slavi nacionalni praznik

Gradska policija Barcelone je objavila da na skupu sudjeluje oko milion ljudi (EPA)

Oko milion katalonskih separatista okupilo se u utorak na proslavi katalonskog nacionalnog dana Diade, ponovo pokazavši sposobnost mobilizacije nakon njihovog neuspjelog pokušaja otcjepljenja od Španije, dok se njihovih devetero čelnika nalazi u zatvoru.

Točno u 17,14 u spomen na 11. septembar 1714. kada su postrojbe kralja Felipea V. zauzele Barcelonu, čime je ukinuta autonomija regije, sudionici skupa su podignuli separatističke zastave i pozvali na nezavisnost duž šest kilometar duge avenije Diagonal.

Svrha uprizorenja koje su znalački vodile autonomaška udruženja, bila je prikazivanje pada zida koji simbolizira prepreke u napredovanju prema nezavisnoj državi.

Gradska policija Barcelone je objavila da na skupu sudjeluje oko milion ljudi, kao i prošle godine.

Pravo na naciju

Nakon skupa je predsjednik vlade Quim Torra izjavio da su “krenuli na put bez kraja”. 

“Demokratski i mirno zahtijevamo naše pravo na naciju”, rekao je jedan od sudionika skupa.

Oni također traže prekid procesa separatističkim čelnicima, od kojih su neki u zatvoru, a neki su pobjegli u inostranstvo, zbog sudjelovanja u pokušaju odcjepljenja. Slogan današnjeg skupa je bio stvaranje katalonske republike.

Trinaest katalonskih čelnika, među kojima i bivši regionalni predsjednik Carles Puigdemont, koji je pobjegao u Belgiju, optuženi su za pobunu, što može biti kažnjivo s do 25 godina zatvora.

Izvor: Agencije