Trudeau: Nastavit ćemo kritizirati Saudijsku Arabiju

Kanadski premijer Justine Trudeau rekao je da će nastaviti da kritikuje Saudijsku Arabiju zbog njenog nepoštovanja ljudskih prava.

Diplomatski jaz između Kanade i Saudijske Arabije nastavlja da raste, navodi Reuters, podsećajući da je zvanični Rijad prekinuo diplomatske veze sa Otavom zbog kanadskog zahteva da Saudijci oslobode uhapšene aktiviste.

Trudeau je dodao da je ministarka spoljnih poslova Kanade Chrystia Freeland dugo razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Adelom bin Ahmedom Al-Jubeirom, ali nije objasnio o čemu su razgovarali.

Neutralni stav SAD

Na pitanje novinara da li je iznenađen reakcijom Sjedinjenih Američkih država na kanadski spor sa Saudijskom Arabijom, Trudeau je rekao da svaka zemlja ima pravo da sama donosi svoje odluke kada je reč o diplomatiji.

Američki State department je dan ranije zauzeo neutralan stav i pozvao obe zemlje da mirno reše spor.

Saudijska Arabija preduzela je i neke trgovinske mere protiv Kanade, uključujući i odluku da više ne kupuje pšenicu i ječam od ove severnoameričke zemlje.

S druge strane, saudijski ministar energetike Khalid al-Falih rekao je da kanadsko – saudijski diplomatski spor neće uticati na isporuke nafte iz ove zemlje kanadskim kupcima.

On je u saopštenju rekao da je najveći svetski izvoznik nafte, saudijska kompanija Aramco, ima “čvrstu i dugogodišnju politiku” da snabdevanje naftom nije pod uticajem političkih razloga.

Izvor: Al Jazeera i agencije