Rusija upozorila SAD zbog ‘nesmotrenih poteza’ u Siriji

Regija Idlib je utočište za civile i pobunjenike raseljene iz drugih dijelova Sirije, kao i za moćne pobunjeničke snage (EPA)

Visoki ruski zvaničnik u subotu je upozorio Sjedinjene Američke Države zbog poduzimanja “nesmotrenih poteza” u Siriji, javila je novinska agencija Ria Novosti.

Reagirajući na komentare američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona o eventualnoj snažnoj američkoj reakciji u slučaju napada hemijskim ili biološkim oružjem u sirijskoj regiji Idlib, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je “upozorio Amerikance zbog poduzimanja novih nesmotrenih poteza u Siriji”.

“Slušamo ultimatume iz Washingtona, ali oni ne utječu na našu odlučnost da nastavimo s našom politikom potpune eliminacije terorističkih epicentara u Siriji i da vratimo tu zemlju u normalan život”, izjavio je Rjabkov.

Regija Idlib je utočište za civile i pobunjenike raseljene iz drugih dijelova Sirije, kao i za moćne pobunjeničke snage.

Uvod za konačnu ofanzivu

Zahvaćena je serijom zračnih udara i artiljerijskih napada u ovom mjesecu, u mogućem uvodu za konačnu ofanzivu Vladnih snaga.

Rusija je u ovoj sedmici predstavila prijedloge turskim vlastima o rješenju situacije u Idlibu, sjeverozapadne sirijske regije koja se graniči s Turskom.

Turska podržava neke pobunjeničke grupe u toj regiji i postavila je desetke vojnih posmatračkih položaja.

Ona pokušava izbjeći napad snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, kojeg podržava Moskva.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem posjetit će Moskvu krajem mjeseca, prenosi agencija Reuters.

Izvor: Agencije