Rusija i SAD dogovorili obnavljanje kontakata

Vojni lideri su, sudeći prema izvorima, bili uznemireni Boltonovim zahtjevom (EPA)

Sastanak sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Johnom Boltonom je bio konstruktivan i nikakve optužbe na račun Rusije nisu iznete, izjavio je sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev posle sastanka sa američkim kolegom.

“Moskva i Vašington su se dogovorili da obnove aktivnosti radnih grupa unutar ministarstava odbrane i ministarstava inostranih poslova dve zemlje”, izjavio je Patrušev posle sastanka u Ženevi, a prenosi ruska agencija Tass.

“Postignut je dogovor da oni kanali koji su bili obustavljeni – između ministarstava odbrane, ministara odbrane i drugih radnih grupa obnove rad. Ugovori između ministarstava spoljnih poslova će takođe biti obnovljeni”, poručio je Patrušev.

Naveo je i da je sa Boltonom razgovarao o situaciji u Avganistanu, kao i o Siriji i Ukrajini.

Razgovarali o povlačenju Irana iz Sirije

“Razgovarali smo o situaciji u Siriji, situaciji na Bliskom istoku i u Severnoj Africi – Jemenu i Libiji. Odvojeno smo se fokusirali na Avganistan”, dodao je Patrušev.

Bolton je na konferenciji za novinare posle sastanka potvrdio da je bilo pomaka i da je dogovoreno obnavljanje kanala u pojedinim sektorima.

Savetnik za bezbednost američkog predsednika Donalda Trumpa rekao je da je sa Patruševim razgovarao i o povlačenju Irana iz Sirije u nekoliko faza, ali nije otkrio više detalja.

On je dodao i da je ruskog kolegu upozorio da se Rusija ne meša u novembarske izbore za Kongres u Americi.

“Jasno sam rekao da nećemo tolerisati mešanje u izbore 2018. i da smo preduzeli sve neophodne korake da sprečimo da se to desi”, rekao je Bolton.

Sjedinjene Američke Države su već uvele sankcije Rusiji zbog navodnog mešanja u predsedničke izbore 2016. godine.

Rusija radi na američkim prijedlozima

U saopštenju ruske strane se navodi da su se dve strane fokusirale na širok spektar pitanja, kao što su sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja, iranski nuklearni program, rusko-američki sporazumi o eliminaciji raketa kraćeg dometa i smanjenje strateškog ofanzivnog oružja, kao i o situaciji u različitim delovima sveta.

“Rusija radi na svim predlozima koje su izneli Amerikanci u Ženevi i očekuje brz odgovor Vašingtona na ruske inicijative”, izjavio je Patrušev.

“Radimo na svim predlozima i željama koje su izneli naši partneri. Sa naše strane, nadamo se brzom odgovoru Vašintona na inicijative koje smo izložili, kako bismo mogli da počnemo veliki rad na otklanjanju uzajamnih nerazumevanja”, izjavio je on.

Dve zemlje bi, kako je ocenio, mogle da unaprede međusobno razumevanje kada je reč o velikim problemima u međunarodnoj bezbednosti i bilateralnim odnosima.      

Patrušev je rekao i da je pozvao Boltona na nove konsultacije u Moskvu.

“Dogovorili smo se da ćemo održati naredni sastanak. Pozvao sam ga u Moskvu ili neki drugi grad u Rusiji. Datumi još nisu dogovoreni”, izjavio je on.

Izvor: Agencije