Egipat: Pet godina od masakra na trgu Rabaa

Muhamed Mursi
Eksperti i posmatrači smatraju da prijedlogom Muslimansko bratstvo prvi put pokazuje da je prevazišlo retoriku o potpunom vraćanju 'legitimiteta' (Al Jazeera)

Prije pet godina, Egipat je svjedočio jednom od najsmrtonosnijih dana demonstracija u svojoj modernoj historiji kada su snage sigurnosti ubile na stotine pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija.

Dramatično rastjerivanje demonstranata koji su sjedili na kairskom trgu Rabaa al-Adawiya 14. augusta 2013. godine izveli su vojnici i policajci koji su ubili više od 800 osoba u samo nekoliko sati.

Krvavi obračun sa demonstrantima desio se nekoliko sedmica nakon što je vojska svgnula Mursija nakon masovnih demonstracija protiv njegove jednogodišnje vladavine.

Egipatske snage sigurnosti i dalje govore kako su neki od učesnika protesta bili naoružani, te kako je među njima bilo „terorista“.

Uprkos velikoj količini dokaza protiv egipatske armije i policije u ubijanju demonstranata, nijednom od njihovih pripadnika nije suđeno, a egipatska Vlada još nije provela transparentnu istragu masakra.

Nacionalno vijeće za ljudska prava, koje je imenovala Vlada, napravilo je izvještaj o dešavanjima, no njegovi nalazi su suprotni onome što su naveli svjedoci i borci za ljudska prava.

Od 2013, godine, stotine demonstranata, uključujući i lidere Mursijeve Muslimanske braće, organizacije koja je zakonom zabranjena, osuđeni su na masovnim suđenjima. Egipatski sud osudio je 75 osoba na smrt zbog učešća na protestima.

Skupovi povodom obilježavanja ubistava na Rabaai susreću se sa žestokim otporom egipatskih vlasti.

Od njegova uklanjanja, Mursiju je suđeno u nekoliko različitih procesa.

Od aprila 2015. godine, osuđen je na 20 godina zatvora po optužbama da je naredio hapšenje i mučenje demonstranata u sukobima ispred predsjedničke palate 2012. godine.

Šta se desilo?

Nakon masovnih protesta za ostavku Mursija, vojska je objavila uklanjanje prvog demokratski izabranog predsjednika 3. jula 2013. godine.

Protestima, izvedenim na trgu Tahrir godinu dana nakon Mursijevog polaganja zakletve, tražili su se prijevremeni predsjednički izbori, a demonstranti su optuživali predsjednika da nije ispunio predizborna obećanja.

Sada zabranjena Muslimanska braća, tada najpopularnija politička grupacija Egipta, pozvali su na kontraskupove na trgovima Rabaa al-Adawiya i al-Nahda. Ti skupovi su prerasli u velike proteste sjedenjem protiv vojnog udara.

Kako navodi organizacija Human Rights Watch (HRW), blizu 85.000 demonstranata je učestvovalo u protestima koji su trajali 45 dana i sa vremenom bivali sve veći i organiziraniji.

Učesnici protesta su spavali, jeli, molili se i živjeli na trgu. Mnogi su se nadali kako će ove demonstracije uspjeti nagnati vojsku da vrati Mursija na mjesto predsjednika.

Kako je vrijeme prolazilo, pristalice vojske u cijelom gradu postajali su sve frustriraniji sa ovim skupovima na trgovima i tražili su da budu razbijeni, a ti pozivi su najviše dolazili preko privatnog (koji je blizak vojsci) i državnog medijskog sistema.

Vlasti, koje su imale podršku vojske, naredile su 14. augusta razbijanje skupova na Rabaai i al-Nahdi uz pomoć oklopnih vozila, buldožera i stotina pripadnika snaga sigurnosti, a što se desilo u ranim jutarnjim satima.

Pozivi za pravdu

Nakon jednogodišnje istrage, HRW je dokumentirao dešavanja koja su dovela do masovnih ubistava, intervjuirao svjedoke i ponovono istraživao videosnimke.

Na osnovu nalaza u njegovom izvještaju od 2014. godine, HRW je zaključio kako su ubistva „vjerovatno blizu zločina protiv čovječnosti“ i „bili dio politike“.

U saopćenju od ponedjeljka, ova grupa za ljudska prava poziva na međunarodnu istragu smrtonosnog djelovanja vojske protiv demonstranata.

„Pet godina od ovog masakra, jedini odgovor vlasti je bio pokušaj sklanjanja odgovornih za zločine od pravde. Bez pravde, Rabaa ostaje otvorena rana. Odgovorni za masovna ubistva demonstranata ne bi se smjeli zauvijek skrivati od odgovornosti“, istakla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Izvor: Al Jazeera i agencije