Juncker upozorava na desna skretanja u Evropskom parlamentu

Kada je riječ o politici prema azilantima i izbeglicama, Juncker smatra da je trebalo primjeniti predloge EK iz 2015 (EPA)
Kada je riječ o politici prema azilantima i izbeglicama, Juncker smatra da je trebalo primjeniti predloge EK iz 2015 (EPA)

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker veoma je zabrinut za EU i upozorava da može doći do jačanja desnice na sledećim izborima za Evropski parlament.

„Ako se na evropskom nivou ponovi ono što posmatramo trenutno u pojedinim državama, onda bi novi saziv parlamenta mogao biti izuzetno obeležen desnicom“, naglasio je on u intervjuu austrijskom dnevniku Tiroler Tageszeitung.

Prema njegovim rečima, skretanje u desno u Evropskom parlamentu otežalo bi dalje razmimoilaženje zemalja članica.

Važne odluke donijeti prije izbora

“Zbog toga je kucnuo čas gde dokazane demokratske partije centra pre ovih izbora moraju da budu odlučne i donesu važne odluke, umesto da sve odlažu na vreme posle izbora“, ukazao je Juncker zahtevajući brzo delovanje i u vezi usvajanja budžeta.

On je istakao da bi bilo dobro da se sa aktuelnim snagama nešto postigne.

Kada je reč o politici prema azilantima i izbeglicama, Juncker je kazao da je trebalo primeniti predloge Evropske komisije iz 2015. i da bi time bile mnoge stvari drugačije.

S tim u vezi on ukazuje na neuspeli plan raspodele izbeglica između država EU.

Govoreći o aktuelnoj situaciji stanje je trenutno daleko manje dramatično, ali se i dalje problemom izbeglica treba baviti, međutim ne činiti kao da ne postoji nijedna druga tema.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO