U petak u Beču sastanak za spas iranskog sporazuma

Iran, Nuklearni reaktor, Nuklearna energija
Teheran je upozorio da će početi obogaćivati uran na višim nivoima ako svjetske sile ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija (EPA)

Ministri vanjskih poslova pet država potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma i njihov iranski kolega u petak se trebaju sastati u Beču prvi put nakon što se u svibnju Washington povukao kako bi pokušali spasiti taj međunarodni ugovor, javlja u utorak iranska novinska agencija Irna. 

“Na sastanku će se razgovarati o prijedlozima Europske unije o ispunjenju jamstava što ih traži Iran i o načinima očuvanja mira nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma”, prenosi Hina agenciju Irna. 

Međunarodni sporazum o iranskome nuklearnom sporazumu u srpnju 2015. u Beču su zaključili predstavnici Irana i skupine 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka), a potom je potvrđen rezolucijom UN-ova Vijeća sigurnosti. 

Od Britanije, Njemačke, Francuske, Rusije i Kine očekuje se da iznesu plan o tomu na koji način spasiti sporazum. 

Teheran traži garancije

Teheran traži jamstva po kojima se Iran neće ekonomski izolirati pošto na snagu ponovno stupe američke sankcije. 

U skladu sa sporazumom iz 2015. Iran je pristao smanjiti svoje nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Teheran od početka tvrdi da se nuklearni program koristi isključivo u mirotvorne svrhe.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je povlačenje iz nuklearnog sporazuma za koji je rekao da je užasan i optužio Iran da je lagao drugim potpisnicama o svome nuklearnog programu.

Trump zamjera sporazumu što ima vremensko ograničenje i ne predviđa nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025.

Izvor: Agencije