Vanredni sastanak lidera NATO-a zbog Trumpovih napada

Tokom sastanka Donald Trump je navodno zaprijetio povlačenjem SAD-a iz NATO-a, da bi to kasnije negirala dva izvora Reutersa (AP)

Lideri članica Sjevernoatlantske alijanse održali su u četvrtak neplanirani sastanak, nakon što je američki predsjednik Donald Trump povećao svoje zahtjeve oko izdvajanja članica za Alijansu.

Trump je navodno izdvojio Njemačku, Španiju i Belgiju “da ispune cilj od dva posto [bruto domaćeg proizvoda za odbranu] potrošnje” i dao im kratak rok da to urade, navode izvori novinske agencije Reuters.

Agencija dpa ranije u četvrtak je objavila kako je tokom sastanka Trump zaprijetio povlačenjem SAD-a iz NATO-a, da bi to kasnije negirala dva izvora Reutersa.

Urednik Al Jazeere James Bays neplanirani današnji sastanak opisuje kao “eksplozivan” i dodaje kako je poremetio planirane rasprave u NATO-u o Ukrajini i Gruziji.

“Lideri NATO-a ovo zaista nisu očekivali”, ističe on.

Nastavak napada

Ranije u četvrtak je objavljeno kako je Trump nastavio s napadima na Njemačku na samitu NATO-a u Briselu te ponovo zatražio povećanje izdvajanja za odbranu na četiri posto BDP-a, iako to nije bilo na dnevnom redu.

Drugog dana samita NATO-a, tokom sastanka čelnika Saveza s Gruzijom i Ukrajinom, Trump je ponovo otvorio pitanje troškova za odbranu.

To nije trebalo biti na dnevnom redu, pa su čelnici Ukrajine i Gruzije zamoljeni da napuste prostoriju, kako bi čelnici NATO-a mogli ostati sami.

Američki lider je počeo s napadima već na putu prema sjedištu NATO-a, kada je preko Twittera ponovo osudio Njemačku i druge bogate članice Alijanse.

“Godinama su predsjednici neuspješno pokušavali dobiti da Njemačka i druge bogate države NATO-a plaćaju više za zaštitu od Rusije. Oni plaćaju samo dio troškova. Sjedinjene Američke Države plaćaju milijarde dolara previše kako bi subvencionirale Evropu, a gube u trgovini”, poručio je Trump. 

Sa dva na četiri posto

U drugoj objavi Trump dodaje kako je Njemačka “počela plaćati Rusiju, zemlju od koje je želi štititi, milijarde dolara za energiju iz plinovoda iz Rusije. To je neprihvatljivo. Sve države članice moraju ispuniti cilj od dva posto BDP-a, a to se mora popeti na četiri posto.”

Lider SAD-a je i u srijedu zatražio da sve članice trebaju odmah podići troškove za odbranu na dva posto, a kasnije to povećati na četiri posto.

Saveznici su na samitu u Velsu 2014. godine zacrtali cilj da će do 2024. godine podići odbrambene budžete na dva posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije